"Gre za resen problem in v tem trenutku je potrebno storiti vse, da se pomor čebel ne bi ponovil," je dejal predsednik Türk. Pri tem se je zavzel za takojšnje oblikovanje posebnega akcijskega načrta, ki bi slonel na dobri analizi in bi vseboval premišljene ukrepe, s katerimi bi se izognili vsem nevarnostim, ki potencialno ogrožajo čebele.

Kot je poudaril predsednik Türk, so čebele odgovorne za izjemno pestro biotsko raznovrstnost v Sloveniji in za opraševanje sadja ter ostalih kmetijskih rastlin, ki so ljudem hrana. Čebela je indikator čistosti zraka in okolja, zato je treba sprejeti tudi dolgoročne ukrepe za zaščito okolja pred onesnaževanjem zraka in zemlje ter škropljenjem pridelkov s pesticidi, ki predstavljajo enega največjih krivcev za pomor čebel, je dejal.

V Sloveniji je čebela tudi del kulturne dediščine, saj imamo v teh krajih zelo dolgo tradicijo čebelarstva, ki jo odražajo avtohtona vrsta kranjske čebele, umetnost panjskih končnic, strokovna revija Slovenski čebelar ter najstarejše ustanovljeno čebelarsko društvo na svetu. Zato je predsednik Türk predstavnikom čebelarske zveze obljubil, da bo po svojih močeh, z javnimi nastopi in v kontaktih s predstavniki državnih institucij, pomagal pri reševanju problematike zaščite čebel in čebelarstva v Sloveniji, so še sporočili iz urada predsednika republike.