Novinarka pravi, da se je za obisk v studiu dogovorila z nekaterimi člani najožjega vodstva Odbora in z vidnejšimi akterji gibanja, Igorjem Bavčarjem, Matevžem Krivicem, Francem Zagožnom, Dušanom Kebrom, Davidom Tasičem, Francijem Zavrlom, Pavlom Gantarjem in Alijem Žerdinom. Gerič ji je nato predlagal še Vinka Vasleta in Ivana Štuheca, ker pa bi to povečalo število gostov, naj bi odslovila Pavla Gantarja in Matevža Krivica. Paškova pravi, da se je strinjala s predlogom za dodatna gosta, četudi nista bila med vidnejšimi odborniki, in s tem, da sprejme "kompromis" in odslovi Pavla Gantarja, ki je med povabljenimi trenutno edini aktivni politik. Ni pa se strinjala s tem, da bi morala odsloviti Matevža Krivica, saj je bil ta, kot pravi, "ključni pravni zastopnik Odbora", ki je "dokazal nezakonitost izdanega vojaškega povelja" (tajni vojaški dokument, ki je bil razkrit v aferi JBTZ, op.p.), kar je bila po njenem mnenju ena od prelomnic v delovanju odbora. Kot pravi, obrazložitve, zakaj ne sme biti povabljen Krivic, ni dobila, vodenje oddaje pa je nato zavrnila.

Urednik Rajko Gerič je včeraj dejal, da s takšno zasedbo, kot jo je predlagala novinarka, oddaja "ne bi bila dobra". Prepričan je, da se morajo po dvajsetih letih o aferi JBTZ "slišati različna mnenja", saj po njegovem mnenju ta "afera ni bila le stvar nekaterih članov Odbora, ampak je bilo na ulicah trideset tisoč ljudi, ki so imeli prav tako svoje predstavnike". Gerič pravi, da povabila Štuheca in Vasleta ni izključno zahteval, temveč da ju je le predlagal, ko je od novinarke zahteval izbiro "sedmih ali osmih gostov, ki bodo govorili z različnih vidikov in ne zgolj z ene strani". Ivan Štuhec je teolog, po navedbah zgodovinarjev pa ne šteje med osemintrideset članov vodstva Odbora. Med njimi pa je škof Anton Stres (Komisija Pravičnost in mir), ki ga je novinarka povabila v oddajo, vendar je bil že zaseden. Gerič je še povedal, da ga je direktor TV Slovenija Jože Možina v njegovi odločitvi podprl. Možina je včeraj dejal, da je od novinarke pričakoval, da bo "razprava uravnotežena". Mojca Šetinc Pašek je nasprotno dejala, da "dvajseta obletnica ustanovitve Odbora ni dnevna politika in se zgodovine ne da matematično prikrajati". Meni tudi, da Možinovo poseganje v program, ki je po njenih besedah pogosto in ga občuti veliko njenih kolegov, "presega vse meje dobrega okusa". Predsednica aktiva novinarjev televizije Ksenija Horvat je že napovedala, da se bo danes aktiv sestal in se opredelil do zapleta.

Igor Bavčar nam je včeraj sporočil, da se mu zdi "nerazumljivo in škandalozno, da kdo danes sploh upa odločati o 'politični primernosti' članov odbora" in da "tega ne [more] sprejeti". Pavel Gantar je ocenil, da urednikov poseg pomeni "cenzuro" in da na TV Slovenija "sistematično poskušajo izriniti določene ljudi". Vinko Vasle nam je povedal, da je tudi sam predlagal, da v oddaji ne bi nastopil, saj je na enako temo že nastopil v oddaji Odmevi. Eden od članov Odbora, ki ni želel biti naveden, pa je dejal, da je sestava in delovanje Odbora, ki naj bi ga oddaja predstavila, "zgodovinsko dejstvo".