Na poslovanje Skupine NKBM je v prvem četrtletju negativno vplivalo predvsem za 10,5 milijona evrov izgub iz finančnih sredstev, namenjenih trgovanju, medtem ko so v enakem obdobju lani izkazovali za 7,7 milijona evrov dobička. Na drugi strani je k doseženim rezultatom prispevalo predvsem za 3,2 milijona evrov dobička iz tečajnih razlik ter zmanjšanje oslabitev in rezervacij. Lani so namreč oblikovali za 13,7 milijona evrov oslabitev in 181.000 evrov rezervacij, kar je vplivalo na nižji dobiček, letošnje zmanjšanje odpisov za 8,8 milijona evrov in rezervacij za 2,7 milijona evrov pa ga je povečalo.

Višina posojil Skupine NKBM se je v prvih treh mesecih letošnjega leta povečala za kar 150,4 milijona evrov, na 3,6 milijarde evrov, vendar je bila rast predvsem posledica povečanja posojil nebančnim strankam za 217 milijonov evrov, medtem ko so se posojila bankam zmanjšala za 66 milijonov evrov. Na drugi strani so se depoziti nebančnih komitentov povečali le za slabih 21 milijonov evrov, vloge bank pa za polovico manj.

Vrednost delnice NKBM se je od začetka leta znižala že za 28,4 odstotka, na 30 evrov, in je tako od cene, ki je bila določena v okviru prve javne prodaje, višja le še za 11,1 odstotka. Knjigovodska vrednost delnice je konec marca znašala 16,3 evra, kar pomeni, da NKBM trenutno kotira pri 1,8-kratniku knjigovodske vrednosti.

Avtor je lastnik delnic NKBM.

matjaz.polanic@dnevnik.si