Komisija za preprečevanje korupcije je pregledala celoten postopek odločanja o izboru najboljšega ponudnika oklepnih vozil 8X8 in ugotovila, da je bilo ravnanje uradnih oseb z ministrstva za obrambo v nasprotju z načelom enakopravnosti ponudnika, je povedal Kos. To načelo mora biti po njegovih besedah namreč upoštevano tudi v naročilih zaupne narave.

*** VIDEO: Erjavec: Če bo odkrita korupcija, lahko pride do prekinitve pogodbe s Patrio ***

Od 13 pregledanih elementov so namreč v 10 primerih ugotovili, da je bila odločitev naročnika (MORS) sprejeta v korist Rotisa, je pojasnil Kos. Predsednik komisije meni, da za to ni bilo upravičenih razlogov. "Ne trdimo, da je bila ponudba Sistemske tehnike boljša od ponudbe Rotisa in ne trdimo, da je vozilo Sistemske tehnike boljše od vozila Patrie. Trdimo pa, da v postopku ni bila zagotovljena enakopravnost," je povedal.

Po Kosovem mnenju je bila sporna točka težišče vozila. Vozilo Patrie namreč prvih 12 dni ni bilo opremljeno s sistemom oborožitve, kar pomeni, da je bilo dosti lažje in je imelo nižje težišče, je zatrdil. "Šele v zaključku testiranja so vozilo obtežili, pa še to ne na vrhu vozila, pač pa v notranjosti," je še dejal.