Po pogodbi, sklenjeni za obdobje od 2006 do 2009, Te-Tol Gorenju za tono dobavljenega premoga plačuje 49,05 dolarja, trenutne cene za podoben premog se gibljejo med 110 in 130 dolarji, konec minulega leta pa so dosegle tudi 150 dolarjev, pojasnjujejo v Gorenju. V aneksu k pogodbi do leta 2012 sta družbi že določili ceno 99,95 dolarja za tono.

Gorenje in Te-Tol se zdaj pogajata o novi ceni, kakšno zvišanje pričakuje Gorenje, pogajalca za zdaj ne želita povedati. Je pa direktor Te-Tola Blaž Košorok prepričan, da se bodo z Gorenjem uspeli dogovoriti za ceno, nižjo od 80 dolarjev za tono premoga. Ta cena bo veljala za 200.000 ton še nedobavljenega premoga za kurilno sezono od 2008 do 2009, cena za obdobje od 2009 do 2012 pa bo ostala enaka.

Ljubljani se zato že letos obetajo podražitve ogrevanja, za koliko, pa še ni znano. Košorok je dejal, da so o razmerah na trgu premoga ljubljansko Energetiko že obvestili, a pred sklenitvijo dogovora z Gorenjem o cenah ogrevanja ni mogoče reči nič določnega. "Treba pa je vedeti, da se Ljubljančani v primerjavi s preostalimi prebivalci Slovenije pa tudi glede na evropsko raven grejejo izjemno poceni," je opomnil Košorok.

In če se Gorenje in Te-Tol ne bosta uspela dogovoriti? V Gorenju pravijo, da ni njihova praksa, da bi pogodbe enostransko razdirali. Poudarjajo pa, da bodo lahko pogodbeno obdobje končali brez večjih pretresov le, če bo tudi Te-Tol pripravljen prevzeti del bremena. "Prekinitev pogodbe ni v nikogaršnjem interesu, zato o takšnem rezultatu niti ne razmišljamo," je zatrdil Košorok in pojasnil, da kritni nakupi po trenutnih cenah niso realna možnost. "Za premog je bilo treba na primer decembra lani odšteti okoli 90 dolarjev za tono, samo za prevoz pa okoli 92 dolarjev," je razmere na trgu ponazoril prvi mož Te-Tola.

Sicer pa bi v primeru razdrtja pogodbe Gorenje moralo plačati pogodbeno kazen v višini 10 odstotkov pogodbene vrednosti še nedobavljenega premoga. To je ob 200.000 tonah še nedobavljenega premoga ob ceni 49,05 evra za tono slab milijon evrov. Že zdaj pa je jasno, da bo Gorenje moralo plačati pogodbeno kazen zaradi zamud pri dobavi konec minulega leta. Koliko, v Gorenju še ne vedo, saj še čakajo na dokončni obračun Te-Tola. Košorok je pojasnil, da je šlo le za nekaj dni zamude in da ne govorimo o 100.000 evrih. Sicer pa zamude v zdajšnjih skrb zbujajočih razmerah na trgu po njegovih besedah niso nič nenavadnega (Kitajska je postala neto uvoznica premoga, podražitve ladijskega prevoza zaradi čakalnih dob in pomanjkanja prevoznih zmogljivosti, manko premoga...).