V skladu z zakonom o socialnem varstvu so namreč nepremičnine, ki jih upravlja dom, postale državna last. Ljubljanski mestni svet je sklep o priznanju lastninske pravice oziroma sklep za izdajo vknjižbenega dovoljenja sprejel aprila lani, torej pred enim letom, izpeljal pa še vedno ne. Zaradi neurejenega zemljiškoknjižnega stanja draveljski dom za starejše ne more zgraditi prizidka, v katerem bi odprli oddelka za rehabilitacijo po kapi in za oskrbo dementnih.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) so pojasnili, da skupaj z Domom starejših občanov Ljubljana Šiška od leta 2002 od MOL zahtevata izdajo vknjižbenega dovolila za vpis lastninske pravice na stavbi in zemljiščih, ki sestavljajo funkcionalno zemljišče doma, vendar ga MOL ne izda. "Mestna občina zahteva dokazilo o pravici upravljanja na dan 1. januarja 1993, ki ga ni mogoče pridobiti iz arhivov oziroma domu starejših nikoli ni bilo izdano. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je državnemu pravobranilstvu že podalo predlog za vložitev tožbe zoper Mestno občino Ljubljana, za izdajo zemljiškoknjižne listine za vpis lastninske pravice na državo. Predmet spora so vsa zemljišča in stavbe, ki jih Dom starejših občanov Šiška uporablja, vzdržuje kot upravljalec in dober gospodar," so sporočili z MDDSZ.

S prenosom zemljišč bi MOL hkrati omogočil nepremičninskemu skladu pokojninskega in invalidskega zavarovanja, da bi prišel do zemljišča v bližini doma, na katerem namerava zgraditi stavbi z 58 najemnimi oskrbovanimi stanovanji. Vendar so se na mestni občini odločili, da hočejo v zameno za oprostitev komunalnega prispevka in vrednost štiri tisoč kvadratnih metrov, kar so na MOL ovrednotili na 2,25 milijona evrov, od nepremičninskega sklada 23 stanovanj, ki bi postala last mestnega stanovanjskega sklada. To pa je po mnenju svetnika in ljubljanske zveze upokojencev grob poseg v mrežo socialnih ustanov.

"Jazbinšek je podal kazensko ovadbo in to je njegova legitimna pravica," je v odzivu za STA povedal Zoran Janković. Po njegovih besedah je čudno, da želi Jazbinšek kar naenkrat dati državi nekaj, kar je mestna last. Ob tem je spomnil, da je Jazbinšek pred časom v mestnem svetu nasprotoval brezplačnemu prenosu lastninske pravice na Republiko Slovenijo za parcelo, ki je potrebna za zgraditev NUK II, zdaj pa to zahteva.

Župan tudi meni, da ima ministrstvo vso pravico vložiti tožbo zoper MOL. "Z obžalovanjem ugotavljam, da ministrica ni niti poskušala govoriti z mano," je dejal in dodal, da ne bo nekaj brezplačno podelil, če nima podlage za to v dokumentih. Ministrstvo po županovih besedah pošilja predloge za aneks, vendar Janković meni, da bi se morali o tem pogovoriti. Ministrico je povabil, naj ga pokliče, ko bo imela čas, da se bosta poskušala dogovoriti. "Če jim je lažje iti na sodišče, potem pa sodišče," je dejal Janković in poudaril, da so "pravne službe MOL prepričane, da imamo prav".

Jazbinšek je za ureditev nastalega zapleta pripravil predlog, o katerem bodo mestni svetniki govorili na ponedeljkovi seji.