Čeprav so v Merkurju včeraj poudarili, da divizijsko organiziranost uvajajo zaradi hitre rasti skupine in da vse tri divizije ostajajo del skupine Merkur, velja opozoriti na več pomembnih podrobnosti. Prvič, vse kaže, da bo divizijo metalurških programov nasprotno od ostalih dveh divizij z Merkurjem povezovalo le lastništvo. Mersteel bo namreč deloval v sklopu novega podjetja in pod lastno blagovno znamko, ki že na prvi pogled odstopa od tradicionalnega Merkurjevega rumeno-zelenega logotipa. Podjetje bo imelo celo lastne oddelke za nabavo, logistiko, računovodstvo in kakovost.

Drugič, v Merkurju so že napovedali, da se bo Mersteel na jugovzhodne trge širil s strateškim povezovanjem z izbranimi dobavitelji in kupci, torej brez Merkurja. Tretjič, naši viri trdijo, da jeklarska multinacionalka ArcelorMittal že več mesecev preučuje možnosti za nakup regijsko močnega trgovca z metalurškimi izdelki. Mersteel ima sicer v lasti 13 skladišč na območju nekdanje Jugoslavije. In četrtič, reorganizacija skoraj sovpada z več kot pol milijarde evrov vrednim menedžerskim odkupom družbe. Merkurjeva uprava bi tako z morebitno odprodajo katere izmed divizij poplačala pomemben del obveznosti do bank, ki so sodelovale pri prevzemu. Ob tem velja spomniti, da je Kordež ob objavi prevzema napovedal, da bo Merkur na podjetje Merfin, ki združuje Merkurjeve menedžerje, prenesel finančne naložbe nakelskega trgovca.

"Uprava se ni in se ne pogovarja z ArcelorMittalom o odprodaji dela ali celotnega Mersteela," so včeraj zatrdili v Merkurju in dodali, da bodo vsi zaposleni, ki "iz metalurških oddelkov v Merkurju prehajajo v Mersteel, ohranjajo ista delovna mesta, enake delovne pogoje in plače". Iz ArcelorMittala včeraj nismo dobili komentarja.