"Tu bomo uredili tudi center za koordinacijo v primeru velikih katastrof," je pojasnil Robert Kus, načelnik Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo.

Sedanji prostori, ki so jih sicer pred leti delno prenovili, so premajhni in stari dobrih 50 let, njihova obnova in širitev pa bi po besedah Tomaža Kučiča, poveljnika GBL, stala polovico investicije v nov center. Zato so se na mestni upravi tudi odločili za novogradnjo za Bežigradom, da bodo gasilci lahko še naprej zagotavljali kratek intervencijski čas, ki je od sedem do deset minut. Novogradnja naj bi po sedanjih ocenah stala okoli devet milijonov evrov.

Do konca leta 2011 pričakujejo, da bo zaživela tudi dodatna postaja, ki jo bodo uredili v sklopu gasilskega doma v Trnovem, kjer trenutno že poskusno dela ena dnevna izmena gasilcev. Dograditev prostorov bo stala okoli 350.000 evrov.

Oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo je pred časom na pobudo GBL pripravil predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o organiziranju Gasilske brigade Ljubljana, ki naj bi ga svetniki na seji 25. maja sprejeli po hitrem postopku. Odlok je potreben zaradi uskladitve z novo klasifikacijo gasilske dejavnosti, hkrati so želeli skrajšati nekatere postopke pri uresničevanju pravic ustanovitelja, kot na primer pri potrjevanju kadrovskega in finančnega načrta.

Za letošnje delovanje bo GBL iz mestnega proračuna dobila 3,8 milijona evrov, kar je 80 odstotkov vseh prihodkov, ki znašajo 4,8 milijona. Prihodke črpajo tudi iz požarne takse ter pogodbe z MORS, 4,6 odstotka ali 220.000 evrov pa zaslužijo s prodajo storitev na trgu. Ker so lanski načrt izpolnili v celoti, bo Tomaž Kučič tudi letos prejel del plače za redno delovno uspešnost. Izpolnitev načrta dela za preteklo leto je po pravilniku tudi edino merilo za ocenjevanje uspešnosti. Ker ga je GBL izpolnila stoodstotno, bosta Kučiču za nagrado pripadli dve osnovni mesečni plači, kar znese 6371 evrov bruto.

"Res je, da je merilo uspešnosti poveljnika gasilske brigade samo uresničitev načrta dela, a tukaj kot enega od meril uspešnosti res ne moremo uvesti uspešnosti prodaje storitev na trgu, ker gre za gasilsko javno službo, ki mora biti tako kot javno zdravstvo dostopna vsem. Zato menim, da to res ne sme biti kriterij. Poleg tega je gasilska oprema izredno draga. Zgodilo se nam je že, da smo na primer posodili dvižno ploščad, ki se je pri najemniku pokvarila, popravilo pa nas je potem veliko stalo," je poudaril Kus.