Brown je v pogovoru za televizijski kanal BBC1 prvič bolj obširno spregovoril po najhujšem porazu laburistov v 40 letih, ki ga je njegova stranka zabeležila na četrtkovih lokalnih volitvah v Angliji in Walesu.

Brown je izrazil optimizem glede ponovnega vzpona svoje stranke, pri čemer je poudaril, da imajo pripravljeno gospodarsko strategijo, s katero bodo lahko premagali gospodarske težave. Nove ukrepe je obljubil že v prihodnjih tednih, ničesar pa ni povedal o njihovi vsebini.

Odzval se je tudi na pozive znotraj stranke k odstopu, pri čemer je jasno povedal, da se poleg finančnega ministra Alistairja Darlinga smatra za najboljšo osebo v državi, ki se lahko spoprime z izzivi, ki jih čakajo.

Kot je dejal, se mu zdi pomembno Britancem posredovati sporočilo, da je vlada razumela njihove skrbi, zlasti glede povišanja cen na vseh področjih (prehrana, bencin, stanovanja) ter jih prepričati, da ve, kateri poti slediti.

"Čutim bolečino, ki jo čutijo oni," je še zaupal, pri čemer je poudaril, da je bil sam vzgojen v skromni družini in da je spoznal neizprosno plat življenja.

Po ocenah BBC so se na lokalnih volitvah laburisti s 24 odstotki glasov uvrstili na tretje mesto za liberalnimi demokrati, ki so prejeli 25 odstotkov ter za konservativci, ki so s 44 odstotki glasov zasedli prvo mesto. Pri tem pomemben del poraza predstavlja izguba vodenje prestolnice London, kjer je kandidat konservativcev Boris Johnson premagal dosedanjega laburističnega župana Kena Livingstona.