Takrat bo zaprta le cesta na Rožnik, vse preostale okoliške ceste bodo normalno prevozne, parkiranje bo mogoče v okolici hriba, je pojasnila Karmen Leban iz ZSSS Ljubljana. Obljubila je tudi, da bodo poskušali preprečiti, da bi pijače dosegle vrtoglave cene (lani je bilo denimo za bambus treba odšteti tri evre), a obenem priznava, da cene postavljajo gostinci, organizatorji na to nimajo dosti vpliva.

Na Rožniku

Dan kasneje bo na Rožniku prav tako tradicionalna proslava ob prazniku dela, ki se bo začela ob 7. uri zjutraj z budnico, ob 10.30 pa bo zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković. Tudi letos bodo najzgodnejši prišleki nagrajeni z nageljnom. Obeh prireditev se je lani udeležilo skupaj 30.000 ljudi, podobno število obiskovalcev kljub napovedanemu dežju organizatorji pričakujejo tudi letos.

Med prireditvami izstopata še kresovanje na Debencu pri Mirni, kjer bodo organizatorji podelili tudi sindikalna priznanja, in v Šentjerneju, kjer bo novomeško združenje Rdečega križa zbiralo denar za letovanje otrok iz socialno šibkejših družin iz šentjernejske občine.

Ostale prireditve

Ig: Tradicionalni pohod na Krim tudi letos organizirajo turistični društvi Iška vas in Krim ter občina Ig. Pohodniki se bodo zbrali ob 8. uri v Iški, na križišču proti Gornjem Igu in v Vrbljenju.

Šobec: Tradicionalno prvomajsko srečanje na Šobcu se bo začelo ob 14. uri. Slavnostni govornik bo direktor Direktorata za invalide ministrstva za delo Cveto Uršič, saj je radovljiška občina prejemnica listine "Občina po meri invalidov". Večer prej bodo ob 21. uri zakurili tudi kres.

Jošt nad Kranjem: Na predvečer praznika dela bo ob 19. uri kresovanje z ansamblom Joške vn, prvega maja pa se bo prireditev s kulturno-zabavnim programom začela ob 11. uri.

Opatje selo: Osrednja prvomajska proslava na Goriškem bo tradicionalno srečanje v Opatjem selu na Krasu. Program, ki ga pripravlja območna organizacija Posočja ZSSS, se bo začel ob 15. uri. Zbrane bo nagovoril tudi Borut Pahor, prvak Socialnih demokratov.

Idrija: Tradicionalno prvomajsko srečanje bo na Hlevišah ob 15. uri. Slavnostni govornik bo poslanec Samo Bevk. Občina Kanal ob Soči in Turistično-rekreacijsko društvo Globočak bosta 1. maja ob 9. uri organizirala četrti vodeni čezmejni pohod ob mejni reki Idriji.

Celje: Na širšem celjskem območju bo ZSSS Celje pripravil prvomajske prireditve na Koči pri Štepihu pod Stolpnikom v Slovenskih Konjicah, na Šmohorju v Laškem, v Šmiglovi zidanici v Žalcu, na Resevni v Šentjurju in na Celjski koči v Celju, kjer bo slavnostni govornik celjski župan Bojan Šrot. Vse prireditve se začnejo ob 11. uri. Osrednje kresovanje bo noč prej na Špici v Celju.

Dolenjska, Bela krajina: Najbolj množično prvomajsko srečanje bo tudi tokrat na Debencu pri Mirni, kjer organizator, območna organizacija ZSSS, pričakuje do 5000 obiskovalcev, slavnostni govornik bo predsednik države Danilo Tĕrk.

Bela krajina

Dan prej bo kresovanje na belokranjskem Smuku, ki se začne ob 20. uri. Slavnostna govornica bo predsednica Skei Slovenije Lidija Jerkič. Druženje in glasbo obljublja tudi LDS, ki na hipodromu v Šentjerneju v sredo od 19. ure pripravlja tradicionalno, že 11. prvomajanje. Kres bo zagorel ob 21.30, prireditev bo letos tudi dobrodelnega značaja. Javorovica pri Šentjerneju bo tudi letos prizorišče slovesnosti ob spominu na pobite partizane 4. bataljona Cankarjeve brigade. Program se bo začel ob 11. uri z nagovorom predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča, položitvijo vencev in kulturnim programom.

Koper, Piran: Najbolj množično kresovanje na Obali bo tudi tokrat pripravila Obalna sindikalna organizacije KS 90, ki ob 19.30 uri organizira pohod z baklami na Markovec, pred OŠ Antona Ukmarja pa bo zagorelo okoli 20.30. V koprski občini bodo kresovali na Vršiču in Rakitovcu. Tradicionalnega kresa pred portoroško marino letos ne bo, so pa v piranski občini poskrbeli, da bo tokrat kres na piranski punti. Ogenj bodo tradicionalno prižgali tudi v Sečovljah.