Protestniki so na mostu čez reko Dragonjo vztrajali slabih dvanajst ur, ko je zmanjkalo pijače in je po sončnem dnevu padla mrzla noč, pa so se v nedeljo nekaj pred eno uro zjutraj vendarle razšli. Jorasu so včeraj hrvaški policisti prepovedali uporabljati evropsko pot, zato se je odločil na desnem bregu postaviti šotor. Če mu naša vlada ne bo omogočila uporabe »evropske« poti, bo Joras jutri začel gladovno stavkati.


Predsednik vlade Janez Janša meni, da se dogodku pripisuje prevelik pomen. »Težko bi rekli, da se je stanje izboljšalo, ampak tudi bistveno poslabšalo se ni. Tudi če bi cvetlična korita začasno odstranili, to ne bi bila rešitev problema, ker so samo posledica, ne pa vzrok,« je pojasnil. Na pozive k odstopu ministra Mateja in direktorja policije Romška pa je dodal, da takšne zahteve srečuje vsak dan in da temu ne gre pripisovati velikega pomena.Najbolj jezni so bili protestniki na slovenske policiste, ki niso dovolili, da bi kdo protestnikom prinesel hrano, pijačo in odeje. Zato so notranjega ministra Dragutina Mateja in generalnega direktorja policije Jožeta Romška že pozvali k odstopu.

Na mostu čez Dragonjo je bilo najbolj napeto okoli 14. ure, ko je skupina protestnikov, med katerimi je bilo zelo malo domačinov ali Primorcev, z zastavami in transparenti jurišala čez most. Hrvaški policisti so na drugi strani mostu postavili blokado in čeprav so organizatorji shoda obljubljali, da bodo na miren in kulturen način poskušali odstraniti korita, je prišlo do nevarnega prerivanja s hrvaškimi policisti. "Vztrajali bomo en dan, en teden, en mesec. Ne bomo odšli, dokler ne uresničimo pravnomočnega sklepa piranskega sodišča in odstranimo cvetličnih korit," je v soboto popoldne v megafon kričal Marjan Podobnik, organizator shoda in direktor Zavoda 25. junij. Skupino protestnikov je pozval, naj na mejni prehod Sečovlje povabijo čim več somišljenikov. Ko ni uspel priklicati niti notranjega ministra Dragutina Mateja niti zunanjega ministra Dimitrija Rupla in je dobil le dežurno službo zunanjega ministrstva, je na pomoč poklical svojega brata, okoljskega ministra Janeza Podobnika. Rotil ga je, naj na mejno območje vendarle pridejo poslanci in ministri, sicer naj ta "izdajalska vlada", kot se je izrazil, takoj odstopi.

Podobnika je najbolj razburilo, da se je v kaotično dogajanje na mostu čez Dragonjo nekaj pred 17. uro vmešala posebna enota slovenskih policistov, ki protestnikom ni dovolila, da bi kar na cesto postavili klopi in si tam razdelili pijačo. Naši policisti so namreč pred tem kar nekaj ur le opazovali dogajanje in dopustili, da je množica preplavila cestišče ter tako ohromila promet čez mejni prehod. "Za vsa vprašanja se obrnite na tiskovno predstavnico," so kot papagaji ponavljali policisti, ko smo jih spraševali, zakaj na svojem delu ne zagotovijo reda in ljudi umaknejo s ceste. Nejevoljni so bili tudi vozniki, ki so obtičali pred mostom. Policistom ni preostalo drugega, kot da zaprejo mejni prehod in promet preusmerijo na mejni prehod Dragonja.