Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč je povedal, da gre za predlog iz leta 2006, ki ga je koalicija tedaj zavrnila. "Za ponovno vložitev predloga smo se odločili zato, ker vlada ni izpolnila obljube, da nihče več ne bo plačeval davka. Poleg tega smo nekateri vzeli kredit, ker smo računali na to, da bo olajšava ostala v veljavi. Nenazadnje pa v LDS menimo, da bi s ponovno uvedbo stanovanjskih olajšav spodbudili gradnjo stanovanj, ki jih še vedno primanjkuje," je pojasnil Školč.

Po predlogu LDS bi lahko zavezanec za zmanjšanje letnega zneska odmerjene dohodnine pri nakupu, gradnji ali finančnem najemu stanovanja uveljavljal davčni kredit v višini 200 evrov, od leta začetka plačila pa skupaj v višini 4000 evrov. V primeru, da zavezanec vzdržuje družinske člane, bi se davčni kredit na leto povečal za 100 evrov za prvega vzdrževanega družinskega člana in za 150 evrov za vsakega naslednjega družinskega člana, skupaj pa za 1500 oziroma za 2000 evrov.

Pobudo LDS so včeraj že podprli poslanci SD, Zares in SNS, na odzive pa bodo v LDS čakali še danes. Na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da je predlog LDS nedodelan. V obstoječi ureditvi namreč nimamo kreditnega sistema, temveč sistem, na podlagi katerega se znižuje davčna osnova, ne pa davek.