Programi UŠZM (Zdrava zabava) nudijo več kot 130 ur rekreacije na teden po sofinanciranih cenah. V Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja je Zdrava zabava organizirala igranje badmintona, košarke, odbojke, malega nogometa... Poleg tega je prirejala še študentska športna (ligaška) tekmovanja, v katerih sodeluje 47 študentskih ekip. Vsi ti študenti so zaradi spora, v ozadju katerega je tudi denar, v začetku tedna ostali pred vrati športne dvorane.

Univerza, ki je lastnica UŠC Leona Štuklja, je namreč 2. aprila enostransko odstopila od sporazuma o sodelovanju na področju obštudijskih interesnih športnih dejavnosti, 11. aprila pa je UŠZM poslal dopis, na katerem jo obvešča, da ji nič več ne dovoli uporabe UŠC Leona Štuklja.

Po besedah glavnega tajnika UM Boštjana Brumna so od sporazuma odstopili zato, ker se sploh ni več izvajal. "Športna zveza z univerzo ni imela sklenjene ustrezne pogodbe o uporabi prostorov UŠC Leona Štuklja. Na njihovo pobudo smo pripravili to pogodbo in jo poslali v podpis. A podpis nenadoma zavračajo. Zakaj, ne vem," nam je dejal tajnik.

Dvorano so že včeraj popoldne spet odprli za rekreativce in tekmovalce. "Do nadaljnjega bomo sami organizirali izvajanje rekreacije in bo dvorana prihodnja dva meseca odprta brezplačno za vse študente. Če z UŠZM niti do poletja ne bomo zmogli doseči dogovora, bomo prisiljeni poiskati novega partnerja."

Drugo plat zdrahe pa nam je predstavila Maja Hren iz Zdrave zabave. "Ker UŠZM ni sposoben pokrivati stroškov najema UŠC Leona Štuklja, smo na ŠOUM naslovili prošnjo za prevzem pogodbe. ŠOUM jo je podpisal, a jo je univerza zavrnila. Brez ŠOUM kot partnerja smo brez finančne podlage za najem UŠC Leona Štuklja, univerza pa s ŠOUM zavrača kakršen koli dialog," nam je razložila Hrenova.

Šestčlanska delegacija mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU), ki bo do srede ocenjevala pripravljenost Maribora, Ruš in Rogle za organizacijo 26. zimske univerzijade, kakopak ni izvedela za ta (ne)športni prepir. Delegati so namreč prezaposleni s spoznavanjem podrobnosti mariborske kandidature; v ponedeljek so med drugim poleteli z vojaškim helikopterjem, iz katerega so si ogledovali Maribor in Pohorje.