Minister za pravosodje Lovro Šturm včeraj teh opozoril predsednika republike ni komentiral. Miran Potrč (SD) pa je za Dnevnik povedal, da v SD poziv razumejo kot klic razuma, do katerega je predsednik upravičen, ob tem je dodal, da so njihova opozorila, ki so jih doslej že večkrat ponovili, povsem enaka predsednikovim. Potrč je sicer že v ponedeljek predsednika DZ Franceta Cukjatija pozval, naj predlog KZ umakne z dnevnega reda aprilske seje DZ. Kako poziv predsednika komentirajo v koalicijskih SDS in NSi, nam včeraj ni uspelo izvedeti, vodji obeh poslanskih skupin Jože Tanko (SDS) in Jožef Horvat (NSi) namreč ves dan nista bila dosegljiva. Türk je izpostavil tudi pomen široke podpore pri sprejemanju drugih temeljnih zakonov. "V kolikor bi vsaka vladajoča koalicija s trenutno večino po svoji volji spreminjala takšne družbene sisteme, kot so šolstvo, zdravstvo ali pravosodni sistem, ali pa tako temeljna vprašanja, kot sta kazensko pravo ali zakonodajno urejanje položaja ljudi, ki so bili žrtve posledic druge svetovne vojne, ni mogoče pričakovati dovolj široke družbene podpore in potrebne pravne avtoritete zakonov," je ocenil Türk.

Predsednik je včeraj spregovoril tudi o težavah, s katerimi se sooča slovensko sodstvo. Opozoril je, da so se v naši družbi nevarno razširile manire neodgovornega kritiziranja pravosodja, podcenjevanja njegovega pomena, pa tudi neustreznega nagrajevanja v pravosodju. Poudaril je, da gre za tendence, ki jih je treba zaustaviti. Za komentar na ta opozorila predsednika smo včeraj hoteli prositi ministra za javno upravo Gregorja Viranta, vendar nam je predstavnik za odnose z javnostmi na ministrstvu Miran Koren sporočil, da minister Virant izjave predsednika republika ne bo komentiral.

Türk med drugim meni, da je napočil čas, ko je treba pozornost posvetiti tudi reševanju širših vprašanj položaja ustavnega sodišča in njegovih pristojnosti. Za dosego učinkovitega varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter za učinkovito ohranjanje ustavnega in pravnega reda bo po njegovih besedah treba sprejeti nove rešitve. Kot pravi, bodo nekatere od teh najverjetneje zahtevale tudi spremembo tistih določb ustave, ki so se z vidika temeljnih ciljev in funkcij ustavnega sodišča izkazale za neustrezne. Predsednik je povedal, da bo o tem prihodnji teden spregovoril tudi pred DZ.