Zanimali so jih predvsem vzroki in krivci zanjo ter napredek pogajanj med predstavniki podjetja SGP Gorica in mestne občine. Opozorili so, da je nedopustno in sramotno problem prelagati na njihova pleča.

Za ugotavljanje pravic stanovalcev in lokalne skupnosti so tožbe proti SGP Gorica vložili zastopniki Mestne občine Nova Gorica in odvetnica Ana Jug, prejšnji teden pa se je s tožbo v imenu dveh stanovalcev agoniji proti nekdanjemu paradnemu konju novogoriškega gradbeništva pridružila še odvetniška hiša Čeferin. "V tožbah zahtevamo ugotovitev lastninske pravice za obe garažni hiši in ugotovitev pravice do uporabe zemljišča," je pojasnil odvetnik Aleksander Čeferin in vedno bolj jezne prebivalce Nove Gorice pomiril, da v tožbo ne bi šli, če ne bi videli možnosti za uspeh. Prvo začasno odločbo sodišča Čeferin pričakuje že v nekaj dneh, prepričan pa je, da bi spor z vsestransko pomočjo občine še vedno lahko rešili z zunajsodno poravnavo.

Plačnik stroškov sodnega postopka Robert Golob se je odločil za tožbo v imenu dveh stanovalcev Ulice Gradnikove brigade in ne nekaj sto, kot je sprva napovedal. Pojasnjuje, da bo odločitev sodišča za ta dva primera podlaga za vse druge stanovalce, ne skriva pa tudi dejstva, da so ga v to prisilili dragi sodni postopki.