»Kdor koli bo zmagal na volitvah prihodnji teden, na oblasti ne bo ostal dalj časa kot eno leto. Če bo hotel vladati še drugo leto, bo moral na pomoč poklicati vojsko,« svojega smisla za humor ne more zatajiti najbolj popularni bloger v Italiji.

Dva mandata sta čisto dovolj

Njegovi lanskoletni predlogi oziroma zahteve po reformi, podprte z ljudsko voljo, so se razblinile v parlamentu, ki je bil razpuščen pretekli mesec. Toda Grillo še vedno vztraja, da poslanci ne smejo biti izvoljeni za več kot dva mandata, zahteva, da poslanec ne more biti nihče, ki je osumljen korupcije ali kakršnega koli drugega nezakonitega dejanja. Toda zahtev je še mnogo več. Zato Grillo s svojo organizacijo pripravlja ponovitev lanskoletnega »V-daya« (vaffanculo day), ki je namenjen odplaknitvi sedanje generacije politikov. S predlogi za nove zakone in zbiranjem podpisov 25. aprila organizacija italijanskega komika pripravlja dodatni udarec obstoječemu političnemu razredu. Od vseh zdajšnjih politikov bi Beppe Grillo ohranil zgolj Antonia di Pietra, bivšega tožilca iz skupine »Čiste roke«, ki je na začetku devetdesetih let razkrila do zdaj največji korupcijski škandal.

Politiki nimajo pojma o ničemer

Tako Berlusconi kot Veltroni sta politika brez idej. Prvi neprestano laže, drugi pa je star v duši, trdi Grillo, ki trdi, da ga na posvete kličejo pomembni tuji veleposlaniki, ki bi radi razumeli italijansko politično situacijo, a nalogi niso kos. »Naše politike je strah, volilna kampanja je neopazna in popolnoma trivialna tudi zaradi tega, ker si nihče ne upa prevzeti oblasti v državi, ki je tik pred tem, da doseže dno,« pravi komik, ki pripominja, da je zdajšnje stanje posledica velike ignorance političnega razreda, ki nima pojma o ničemer, še najmanj pa o novih tehnologijah. Edino, o čemer se znajo naši politiki pogovarjati, oziroma čemur zelo dobro sledijo, so bolezni, smrti in druge agonije sveta, ki jih obkroža, trdi Grillo, ki omenja, da je povprečna starost tistih, ki v Italiji odločajo, nad 70 let.

Obsojen propagandističnega populizma, je Grillo po presenetljivem uspehu v lanskem poletju zavihal rokave in začel rekrutirati med ljudmi, ki imajo od 20 do 40 let. Gre za osebe, ki niso člani nobene stranke, imajo nekaj predznanja o internetu in žive v lastne okolju. To so ljudje, mreža, ki služi ozaveščanju, boljšemu informiranju in mobilizaciji proti politični kasti, nad katero se je Grillo najprej čudil, nato jezil, zdaj pa zahteva maščevanje. »Čeprav imamo med temi volitvami nekaj kandidatov, predvidevamo, da bomo oblast od spodaj prevzeli čez približno dve leti,« trdi Grillo, ki od bodočih administratorjev zahteva transparentnost, predvsem pa svet, v katerem krompirju, ki je zrastel v Wesfaliji, ne bo treba prepotovati 6000 kilometrov (toliko znaša transportna razdalja med fazami predelav, embaliranja in distribucije), preden bo hrustnil v ustih Bavarca.