Nož zagrabila v smrtnem strahu

Tragična zgodba, ki se je odvila 27. oktobra 2003 v kletnem stanovanju hiše v Rožni dolini, tako še vedno čaka na epilog. Tistega dne naj bi danes 38-letna Novomeščanka Jadranka Kocič svojemu partnerju povedala, da ga zapušča, ker ji je dovolj prepirov in njegovega nasilja, vendar tega ni mirno prenesel. Mujo Bečič, od partnerke je bil mlajši pet let, naj bi zaradi te odločitve popolnoma podivjal, jo udaril in zatulil: "Jebem ti mater, sad ču te zaklat." Kot je na sodišču zatrjevala obdolženka, se je nato začel ozirati za kuhinjskim nožem, ki je ležal na mizi, a ga je pred njim v smrtnem strahu zagrabila sama in ga zabodla v prsi. Mujo je zaradi poškodbe izkrvavel.

Dejanje je zagrešila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, zaradi naraščajoče agresivnosti partnerja in po daljšem obdobju ustrahovanja, poleg tega pa ni bila sposobna oceniti posledic, je tožilstvo zapisalo v obtožnici proti Kocičevi, ki so ji zaradi zdravstvenih težav začeli soditi šele slaba tri leta po krvavem dogodku. Od usodnega dne je namreč neutolažljivo jokala, jemala je pomirjevala in obiskovala psihiatra, obravnavo na sodišču pa so morali zaradi njenega slabega psihičnega stanja večkrat preložiti. Tudi ko je sredi leta 2006 vendarle prišla na sojenje, so jo ves čas zalivale solze. "Če ne bi imela 19-letnega sina, bi se verjetno kar ubila," je takrat med hlipanjem pojasnila Kocičeva, ki ni bila še nikoli obsojena. Zatrdila je še, da ji je zelo žal, ker je zabodla Muja: "Vse bi dala, da se to ne bi zgodilo, moje življenje je uničeno."

Novo sojenje že čez dva tedna

Sodnemu senatu je pojasnila, da sta se z Mujom zaradi njegovega bolestnega ljubosumja stalno prepirala. Njegovo nevzdržno obnašanje naj bi bilo tudi razlog, da so ju prijatelji nehali obiskovati. Vsakokrat, ko se je kam odpeljala z avtom, je preverjal kilometre na števcu, vse skupaj pa je šlo celo tako daleč, da je pregledoval in vohal njeno spodnje perilo, kadar se je vrnila domov. V času, ko sta bila skupaj, jo je poškodoval najmanj desetkrat, največkrat po obrazu, enkrat ji je celo izbil zob. Izživljal se je tudi tako, da jo je grizel po vratu in stegnih, nasilje pa se je do tragičnega dne samo še stopnjevalo.

Obtoženkin zagovornik Anton Nosan je tako ves čas vztrajal, da je bilo dejanje storjeno v silobranu, njegovi pritožbi pa je zdaj pritrdilo tudi višje sodišče. Določene okoliščine v zvezi s silobranom namreč po mnenju višjih sodnikov na prvem sojenju niso bile dovolj razjasnjene. Ker so zagovornikovo pritožbo ocenili kot utemeljeno, ostalih navedb tako iz pritožbe zagovornika kot iz pritožbe tožilstva višji sodniki sploh niso presojali. Sodbo so razveljavili in jo vrnili okrožnemu sodišču v novo sojenje, ki se bo začelo že 10. aprila. Nosan je z odločitvijo višjih sodnikov zadovoljen in jo ocenjuje kot uspeh, saj so sodbo razveljavili samo zaradi razlogov, ki jih je navajala obramba. Na novem sojenju bo moral sodni senat še enkrat zaslišati obdolženko in izvedenca medicinske stroke, ogledati pa si bo moral tudi majico, ki jo je usodnega dne nosila obtoženka in ji jo partner strgal.

Na podlagi teh dokazov naj bi nato sodišče prišlo do ocene, ali je šlo v tem primeru vendarle za silobran.