Marija Fabčič, načelnica Oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport pri MOL, pravi, da so se lansko leto ukvarjali z združevanjem na področju športnih objektov, letos pa nadaljujejo s knjižnicami in glasbenimi šolami. Z združitvijo želijo doseči kakovostnejše storitve za otroke, centralizacijo upravljanja ter decentralizacijo pedagoških nalog in preglednejše poslovanje. Ravnatelj glasbene šole Vič - Rudnik Saša Potisk pa pravi, da gre za šole z dolgoletno tradicijo, ki so že zdaj nadpovprečno velike in jih je težko voditi. Vendar šole dobro delujejo, kar dokazujejo dosežki v domačem in mednarodnem prostoru.

Ravnateljev ni nihče nič vprašal

Potisk je povedal, da ravnateljev glasbenih šol pred tem niso povprašali za mnenje, niti o tem, kje bi lahko našli prihranke. Na sestanku so jih seznanili le s sklepom o združitvi ljubljanskih knjižnic v eno. Predstavili so jim torej uspešnost združevanja knjižnic ter jih prosili, naj jim pomagajo strokovno izvesti načrt z glasbenimi šolami. Ravnatelji so prosili za analize prednosti, ki jih je ugotovila MOL, vendar so jim predstavniki MOL odgovorili, da gre za nekorektne zahteve. Povedali so jim še, da bodo načrte izpeljali sami, če ravnatelji ne bodo želeli sodelovati, je razložil Potisk. Toda Fabčičeva trdi prav nasprotno. Povedala je namreč, da so na sestanek povabili ravnatelje zato, da bi jim predstavili cilje in jih povabili k skupni pripravi izhodišč za enoten javni zavod. Sodelovanje je pomembno že v začetni fazi, saj lahko skupaj oblikujejo rešitve in različne organizacijske oblike.

Mestna občina namenja po pogodbi glasbenim šolam od dva do štiri odstotke finančnih sredstev, v pogodbo pa so vključeni stroški odvoza smeti, vode, elektrike ter prevoz in prehrana učiteljev. Potisk trdi, da MOL ne more prihraniti veliko denarja, razen če imajo v načrtu korenito zmanjšanje dela. Ravnatelji so namreč že pred leti opozarjali občino, da bi morali začeti revizije poslovanja. Če bi občina to upoštevala in zaposlila revizorje, bi bilo ceneje za vse šole. Potisk je povedal, da občina na to pobudo ni odgovorila, tako da je vsak ravnatelj posebej delal javne razpise za revizorja, saj jih je tako zavezoval zakon. Pripravili so več pobud, kjer bi mestna občina lahko pomagala, vendar odgovorov niso dobili.

Tiho odpuščanje?

Problem bi bili tudi zaposleni, pravi Potisk. Na MOL sicer pravijo, da bodo vsi obdržali svoja delovna mesta, Potisk pa ni prepričan, da bo tako. Pravi, da bo vsaj 10 odstotkov zaposlenih izgubilo delo. Načrt združitve glasbenih šol naj bi se začel izvajati 1. januarja 2009, vendar pa to ni mogoče, ker to preprečuje zakon. Prav tako ni znano, kje in kako naj bi potekal pouk. Fabčičeva je povedala, da bodo lokacije ostale iste, v prihodnje razmišljajo celo o povečanju zmogljivosti. Učenci ne bi občutili organizacijske strukture, vendar pa bi lahko z ločitvijo poslovodne in pedagoške funkcije ravnateljev njihovo delo še bolj približali posameznim učencem. S tem bi lahko povečali kakovost strokovnega pedagoškega dela, je prepričana Fabčičeva.