Po Jorasovih besedah so policisti ekipo ustavili, odpeljali na kontrolno točko, popisali in jo na "neevropski način nagnali nazaj".

Novinarska ekipa je želela preveriti, če je možno po t.i. evropski poti brez težav priti do Jorasove hiše, saj naj bi v petek zemljišča obiskal direktor sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Sergij Daolio, je pojasnil novinar Sveta na Kanalu A Blaž Jarc, ki je danes želel obiskati Jorasa. Jarc je dejal, da so poskušali z ekipo priti do Jorasove hiše, a jih je takoj obkolilo šest hrvaških policistov. Po njegovih besedah jih do Jorasa niso želeli spustiti, češ da gre za Hrvaško ozemlje in tam nimajo kaj iskati. Povedal je še, da so tričlansko ekipa Sveta policisti popisali, nakar so se morali vrnili nazaj.

Direktor policijske uprave Koper Iztok Jakomin je za medije pojasnil, da o dogodku zaenkrat ni obveščen in da policija izvaja vse postopke, ki so usklajeni z upravo uniformirane policije, mimo teh postopkov pa policijska uprava Koper po njegovih besedah ne bo šla. "Delali bomo v smeri zagotavljanja optimalne varnosti in v smeri izogibanja konfliktnim situacijam," je še dejal Jakomin.