To je na včerajšnji javni predstavitvi prizadevanj za čimprejšnjo zgraditev načrtovanega objekta poudaril paroh Peran Bošković.

Kulturno-pastoralno središče, ki ga bodo gradili v parku za pravoslavno cerkvijo ob Prešernovi cesti, bo imelo 1769 kvadratnih metrov površine, vendar ne bo vpadljivo in moteče v okolju. Večina prostorov bo razporejena v dveh podzemnih etažah, streha zgolj pritličnega objekta pa bo ozelenela. Alenka Pavlin z mestnega oddelka za urejanje prostora je napovedala, da bo mestni svet predvidoma še v marcu sprejel predlog urbanističnega dokumenta, nato pa bo stekel postopek za pridobivanje gradbenega dovoljenja. Večjih zapletov pri tem ne pričakujejo, saj so za projekt že pridobili soglasji zavoda za varstvo kulturne dediščine in zavoda za varstvo narave.

Gradnja objekta bo stala tri milijone evrov. Ker tolikšni stroški presegajo zmožnosti srbske pravoslavne skupnosti v Sloveniji, pri njeni izvedbi računajo tudi na širšo podporo slovenskega okolja, predvsem pri podjetjih in posameznikih pa tudi pri vladi. Ko je pred časom paroh Bošković naslovil tovrstne prošnje na 300 slovenskih podjetij, je prejel en sam odgovor. Zato so za uspešnejše zbiranje denarja že ustanovili poseben inciativni odbor, ki ga vodi Ivan Pušnik. Doslej so za gradnjo objekta zbrali 200.000 evrov, od tega je uprava Gorenja prispevala polovico. Pušnik je povedal, da nameravajo letos zbrati vsaj 1,5 milijona evrov, kar bi bilo z bančnimi posojili dovolj, da bi lahko začeli središče graditi prihodnjo pomlad.