Na občini pravijo, da imajo velike težave s pridobivanjem zemljišč, saj jih lastniki enostavno nočejo prodati ali pa zanje zahtevajo izredno visoke odškodnine. To sicer ni prvič, da ima občina takšne težave, saj je imela podobne s pridobivanjem zemljišč ali služnosti za gradnjo primarnega kanala na Lavrici pa razširitvijo nekaterih cest in podobno.

Hkrati pa ministrstvo za promet opozarja, da so obstoječi prehodi nevarni in da jih je treba ukiniti. Tako so že januarja 2006 izdali odločbo za ukinitev nivojskega prehoda v Nebčevi ulici ob trgovini gradbenega materiala SBS. Občina je kasneje prosila za podaljšanje roka za zaprtje, "saj z lastnikom zemljišča na delu javne poti niso uspeli skleniti dogovora za pridobitev zemljišča, kar je predpogoj za ukinitev nivojskega prehoda. Občina tudi ni uspela urediti obvozne poti." Ministrstvo jim ni ugodilo, kljub vsemu pa se je vse skupaj zavleklo in prehod bi moral biti brezpogojno zaprt konec februarja. A tudi to ne drži. Na dan zaprtja so se namreč dogovorili, da se vse aktivnosti do nadaljnjega ustavijo. Inšpektor za železniški promet bo inšpekcijski nadzor opravil še 25. marca letos.

Ta prehod pa je poleg tega, da je nezavarovan, že tako ali tako sporen, saj je z Nebčeve do njega dostop le čez zasebno zemljišče lastnika omenjene trgovine SBS Alojza Slanca. Slanc je namreč povsem legalno kupil parcelo, zanjo odštel, kot pravi, 317 evrov za kvadratni meter in pridobil tudi lokacijsko informacijo, "na kateri piše, da čez to parcelo ni prehoda in da občina nima predkupne pravice". Kljub temu pa čez njegovo dvorišče za zdaj še "normalno" vozijo avtomobili. Sicer vijugajo mimo viličarjev in tovornjakov, a kljub vsemu.

Stanovalci Nebčeve sicer ne nasprotujejo zaprtju železniškega prehoda, a so proti, dokler zanje ne bo urejen drug prehod. Če bi Slanc svoje zemljišče zaprl za promet (kar naj bi po pripovedovanju krajanov že poskušal, sam pa to zanika), bi ob tem, da še vedno ni urejene obvozne ceste, ostali prebivalci Nebčeve praktično odrezani od povezave z Dolenjsko cesto. Možen je še en prehod nekoliko nižje, ki pa menda prav tako teče po deloma zasebnem zemljišču.

Na občini pravijo, da do nastopa novega lastništva predmetnega zemljišča (SBS), s prehodom ni bilo težav in so bili "v dobri veri, da je v lasti Slovenskih železnic, ker se je poleg prehoda nahajala tudi železniška postaja. Z lastnikom predmetnega zemljišča smo se sestali in predlagali ureditev razmer tako, da bi bila pot neovirana in prosta, vendar na omejevanje svojih pravic, še manj pa na odkup podaljška javne ceste, ni pristal. Ves čas (že nekaj let prej) smo skušali urediti sodoben nivojski prehod kot podaljšek Kamnikarjeve do Nebčeve in posledično ukinitev prehoda Vrečarjeva in Nebčeva, vendar se z lastnico zemljišč nismo uspeli dogovoriti o odkupni ceni," je pojasnila tajnica občinske uprave Lorena Goričan. O vsem skupaj smo vprašali tudi ministrstvo za promet, od koder odgovorov še nismo dobili, so nam jih pa v kratkem obljubili.