Ameriška vojska je v poročilo, v katerem je del namenila tudi Kitajski kot vojaški sili, zapisala, da se poskusi kitajskega vdiranja v računalnike ameriške vojske z namenom vohunjenja nadaljujejo. Kitajsko naj bi po podatkih Pentagona zanimali predvsem podatki o ameriškem jedrskem orožju in mornarici, pa tudi znanje ter orodja, potrebna za napad na računalniška omrežja. Kitajska naj bi za oboroževanje, vsaj tako trdi Pentagon, v letu 2007 namenila med 97 in 139 milijardami dolarjev. Za primerjavo: Pentagon za potrebe ameriške vojske zahteva 481 milijard dolarjev. V to ceno niso vključeni izdatki, ki jih ZDA namenjajo za financiranje svojega delovanja v Iraku In Afganistanu.

Iz Pentagonovega poročila je jasno razvidno, da Kitajska ne dela nič drugega, kar ne bi počele tudi ZDA. Med drugim gre za izdelavo raketnih izstrelkov za napade na letalonosilke in druge bojne ladje, preizkušanje orožja proti satelitom, izdelava novih medcelinskih raketnih izstrelkov, prav tako pa tudi priprava na elektronsko vojskovanje. Poročilo pravi, da je prišlo lani po svetu do večih vdorov v računalniška omrežja, pri čemer naj bi nekateri izvirali iz Kitajske. Poročilo še pravi, da je kitajska vojaška modernizacija na krajši rok namenjena pripravam na možnost spopada z ZDA v Tajvanski ožini. Kitajska je od novembra 2007 namestila med 990 do 1070 raketnih izstrelkov krajšega dosega proti Tajvanu. Vendar pa naj bi Kitajska razvijala vojaške zmogljivosti tudi za širše namene, kot je spopad za nadzor nad naravnimi viri in spornimi ozemlji po svetu. V zadnjih letih je Kitajska pospešila nakupe tujega orožja in povečala investicije v obrambo in s tem povezano znanost in tehnologijo.

Pentagon posebej omenja razvoj kitajskih zmogljivosti za vojno proti tujim satelitom in navaja primer sestrelitve lastnega vremenskega satelita januarja 2007. ZDA so se takrat pritožile, ker je dejanje pustilo v zemeljski krožnici nevarne ostanke, vendar pa je tudi Kitajska izrazila zaskrbljenost letos, ko so ZDA sestrelile lastni vohunski satelit. Kitajska naj bi pospešeno izvajala program, da vso tujo satelitsko tehnologijo do leta 2010 povsem nadomesti z lastno. Na otoku Hainan gradi tudi novo lastno izstrelišče.