Mednarodno usmerjevalno skupino za Kosovo sestavljajo visoki predstavniki EU, zveze Nato in kontaktne skupine za Kosovo z izjemo Rusije - ta kot odločna zaveznica Srbije in nasprotnica neodvisnega Kosova delo skupine bojkotira - ter vrsta drugih "držav dobre volje". Skupina naj bi predvsem nadzirala, kako oblasti v Prištini uresničujejo načrt posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija o nadzorovani neodvisnosti Kosova.

K sodelovanju so bile povabljene vse t. i. države dobre volje. Zasedanja na Dunaju so se tako poleg predstavnikov EU, Nata, ZDA, Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije udeležili še predstavniki Avstrije, Češke, Finske, Švedske, Turčije, Belgije, Danske, Madžarske, Švice in Slovenije, torej skupno 15 držav. Sodelovanje Slovenije v skupini so potrdili tudi na zunanjem ministrstvu.

Feith je sicer danes na Dunaju odločno zavrnil vsakršno delitev Kosova. Dopustil je sicer obstoj "privilegiranih odnosov med srbskimi občinami (na Kosovu) in Beogradom", a hkrati poudaril, da "je treba spoštovati avtoriteto vlade v Prištini". Kot je še poudaril, ne bodo tolerirali vzpostavljanja kakršnihkoli vzporednih struktur na severu Kosova.

Glede položaja, na katerega je bil imenovan danes, je nizozemski diplomat Feith dejal, da bo njegova naloga "zagotoviti, da bodo zaščitene pravice in načini življenja vseh skupnosti, še posebej srbske skupnosti". Kot je dodal, je cilj predvsem zaščita kulturne in verske dediščine ter predstavljanje manjšin v kosovskih institucij.

Trenutna situacija na severu Kosova je sicer po njegovih besedah "težavna in ne takšna, kot bi si želeli", vendar pa so v stiku s Srbijo in ji skušajo pojasniti, da ji ne predstavljajo "nobene nevarnosti". Ob tem je izrazil prepričanje, da bo mednarodna usmerjevalna skupina kmalu začela delovati tudi na severu Kosova.