Kot je povedal Penko, je preiskava pokazala, da ni bilo mogoče dokazati, da so obdolženci želeli goljufati svoje stranke, oškodovanci pa so se zavestno spuščali v posle z Orionom.

Iz urada generalne državne tožilke, so danes sporočili, da so bili obveščeni o odločitvi Penka o odstopu od pregona, opravljen pa je bil tudi pregled dela skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala in tudi pregled dela na tej zadevi. Pregled je pokazal, da je Penko napačno zastavil delo na tej zadevi in je bil na napačno delo opozorjen, so sporočili iz urada.

Penko je dejal, da se z ugotovitvami pregleda ne strinja, ob tem pa poudaril, da je nedopustno, da se je interna revizija tožilstva o delu skupine državnih tožilcev pojavila v javnosti. Napovedal je, da bo uporabil vsa pravna sredstva, da bo izpodbijal ugotovitve pregleda.

Kot je znano, je afera Orion izbruhnila leta 2004, ko naj bi finančna družba Orion, ki se je ukvarjala s posojanjem denarja na nebančnem trgu, nekatere svoje stranke zavajala pri sklepanju posojilnih pogodb. Nekateri posojilojemalci so trdili, da so bili pri podpisu pogodbe - Orion naj bi dogovor o zavarovanju posojila s hipoteko popravil v pogodbo o prodaji nepremičnine - zavedeni.

Družba Orion - njen večinski lastnik je bila londonsko podjetje Atractor Project Managemen, vodil pa jo je Branko Lužar - je kasneje šla v stečaj, upniki pa so prijavili za pet milijard tolarjev zahtevkov. Družba je poslovala na način, da je od stranke v zameno za posojilo najprej kupila nepremičnino, potem pa jo je s plačili na obroke prodala kupcu nazaj, vendar je pridržala lastninsko pravico. Ko kupec ni več plačeval obrokov, je Orion uveljavil svojo lastninsko pravico.