Srbski veleposlanik Pavle Jevremović je zapisal, da bi bila enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova kršitev resolucije VS ZN 1244 in kršitev ozemeljske celovitosti države članice ZN, kot tudi grožnja mednarodnemu miru in varnosti.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin v pismu ni šel tako daleč, da bi omenjal grožnjo mednarodnemu miru in varnosti, je pa priprave za razglasitev samostojnosti na Kosovu označil za nevaren razvoj dogodkov. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že v torek v Ženevi opozoril, da bi enostranska razglasitev samostojnosti spodkopala evropsko varnost in ustanovno listino ZN.

Predsedujoči VS ZN v februarju, veleposlanik Paname Ricardo Alberto Arias, je prošnji ugodil in razpisal sejo za četrtek ob 22. uri po srednjeevropskem času.

Srbija in Rusija v Varnostnem svetu ZN sicer razglasitve samostojnosti Kosova ne moreta preprečiti, če ne zaradi drugega, pa zaradi zanesljivega veta ZDA. Izredno zasedanje bo tako služilo kot platforma obema državama, da glasno izrazita svoje nestrinjanje z dogodkom.