24-letna britanska soul pevka, ki se te dni zdravi zaradi odvisnosti od alkohola in mamil, je na 50. podelitvi najvišjih glasbenih nagrad prejela največ, pet zlatih gramofončkov, in sicer za posnetek (Rehab), pesem (Rehab), novinko, pop vokalni album (Back to Black) in pop žensko vokalno izvedbo (Rehab) leta.

Amy, ki zaradi številnih zasebnih težav ni bila prisotna na podelitvi, obnem pa ji oblasti v ZDA niti niso odobrile vizuma, se je oglasila prek satelita, se zahvalila za pet nagrad od šestih nominacij, iz londonskega studia Riverside pa je ob štirih zjutraj po lokalnem času zapela tudi pesmi Rehab in You Know I'm No Good, ki so ju prenašali direktno v ZDA.

Winehousova je pretekli teden po enem incidentu za drugim končno pristala na zdravljenje odvisnosti. Ko so v Los Angelesu prebrali njeno ime kot zmagovalko tako želenaga posnetka leta (record of the year), pa je bilo dekle videti popolnoma šokirano in ganjeno.

V zahvalnem govoru se je v svojem slogu zahvalila svojemu soprogu, "dragemu Blakeu, ki je v zaporu". Diametralno nasprotje od druge dobitnice grammyja, Alicie Keys, ki se je - klasično - prvo zahvalila "Bogu", drugo pa "vsem angelom".

Drugi po prejetih grammyjih je raper Kanye West, ki je prejel grammyje za naj rap album (Graduation), za rap izvajalca (Stronger), za duet skupaj s Commonom (Southside) in za rap pesem (Good Life). Sicer je imel največ, kar osem nominacij.

Herbie Hancock je s svojim album River: The Joni Letters, ki ga je posvetil kanadski legendi Joni Mitchell, po štiridesetih letih jazz-u končno spet prinesel zmago. „43 let je menilo, od kar je nazadnje kateri izmed jazz izvajalcev osvojil nagrado za najboljši album,“ je povedal Hancock in se spomnil na Stana Getza, ki je leta 1964 prejel nagrado za svoj album Getz/Gilberto.

Grammy za moško pop vokalno izvedbo je prejel Justin Timberlake (What Goes Around...Comes Around), med skupinami pa je v pop kategoriji slavila zasedba Maroon 5 (Makes Me Wonder).

Prestižno podelitev je z nastopom odprla Alicia Keys, ki je v duetu s posnetkom legendarnega Franka Sinatro zapela pesem Learnin' The Blues. Na oder se je po sedmih letih vrnila Tina Turner, ki je nastopila skupaj z Beyonce.