Tistega večera jo je "odnesla" s počenim rebrom, pretresom možganov in množico podplutb, v bolnišnici so jo zadržali štiri dni. Petnajstletna Katarina Jeras Lajh ter 17-letni Natalija Bencan in Anja Mršič niso imele takšne "sreče" - prvi dve sta zaradi zadušitve umrli že v gneči pred lokalom, zadnja pa je poškodbam podlegla pozneje v bolnišnici.

Zaradi tega se zdaj na sodišču zagovarja direktor in lastnik Lipe Robert Tomaž Zavašnik, ki mu tožilstvo očita, da bi ob vsem oglaševanju predbožične zabave v različnih medijih lahko vedel, da se bo tja zgrnila množica mladih, pa kljub temu ni dovolj poskrbel za njihovo varnost.

Panika in zmeda

Včeraj se je na prostoru za priče zvrstilo sedem mladih, ki so se usodnega večera (takrat stari od 15 do 19 let) znašli pred diskoteko. Po besedah Irme B. sta varnostnika pred vhodom proti množici, ki je čakala na vstop, potisnila premično ograjo. Zato so bili ljudje, ki so stali spredaj, potisnjeni nazaj, tisti od zadaj pa so začeli pritiskati naprej. "Pritisnilo me je ob stransko ograjo, da nisem mogla dihati, in padla sem po tleh. Hudo sem se bala, da me bodo pohodili," je povedala Irma B., ki so jo pred najhujšim prav tako rešili fantje, ki so jo potegnili na ograjo. Dobila je udarec v glavo, ki so mu sledili glavoboli, imela je težave z dihanjem, zaradi bolečin v hrbtenici in vratu je morala obiskovati terapije. Priča je pred Lipo slišala fante, ki so se drli na neko starejšo žensko (njen opis precej ustreza Zavašnikovi materi, op. a.), naj odpre železna vrata, saj ljudje umirajo. Ženska je najprej odvrnila, da tega ne bo storila (ker "če bi se znali postaviti v vrsto, se to ne bi zgodilo"), potem pa se je vendarle vdala.

Matej K. je pričal, da je bil pred Lipo "totalni kaos" in da so nekateri vpili, da ne morejo dihati, slišal je celo nekoga, ki je molil. Pozneje je varnostnika vprašal, kakšna varnost je to, če ljudje ležijo po tleh, pa je dobil odgovor, da so si za to sami krivi. Špela P. je prav tako opisovala neznosni pritisk množice in še, da je na tleh videla ležati dekleti, ena naj bi še dihala, druga pa ne več. Uroš P., eden od tistih, ki je nekaj deklet v stiski dvignil na zid, pa je dejal, da sta vladali panika in zmeda, a ni bilo nobenega varnostnika, ki bi pomagal.

Ni hotel slišati za prošnje, naj jih spustijo noter

Zaslišali so tudi Katarino Ž. Š., ki je pred Lipo prišla z družbo, v kateri sta bili tudi pokojni Natalija Bencan in Anja Mršič. Zaradi gneče pred vhodom se je družba morala razdeliti na dva dela. "Slišala sem vpitje, naj varnostnik spusti ljudi v lokal, ker punce spadajo skupaj. A je le odmahnil z roko, češ da ga to ne briga," je povedala priča, ki se ji je potem vendarle uspelo zriniti v diskoteko. Natalije in Anje pa ni bilo in ko so s prijatelji slišali, da so neka dekleta pred lokalom omedlela, so takoj pomislili, da gre za njiju. Začeli so ju iskati in šele proti jutru so izvedeli, da je najhujše doletelo prav njihovi prijateljici.