Lessingovi bo Nobelovo nagrado v londonski Galeriji zbirke Wallace izročil švedski veleposlanik v Londonu Staffan Carlsson. Lessingova je v svojem predavanju, ki ga je naslovila "On not Winning the Nobel Prize" (Ne dobiti Nobelove nagrade), med drugim opomnila na vlogo, ki jo, ne glede na vse grožnje, v svetu igrajo zgodbe in knjige. Z grožnjami je lavreatka mislila tako na revščino in slabo politično stanje v Zimbabveju kot na internet in potrošniško kulturo, ki določa Zahod.

Imamo zakladnico literature, ki sega v čase Egipčanov, Grkov in Rimljanov. To bogastvo literature lahko odkrivamo vedno znova, meni Lessingova, ki se sprašuje, kakšno bi bilo življenje brez literature. Osiromašeno in prazno, se glasi njen odgovor.

Švedska kraljeva akademija v Stockholmu je 88-letno Lessingovo označila za "epsko avtorico, ki s skepticizmom, ognjevitostjo in vizionarsko močjo preizprašuje razdrobljeno civilizacijo". Lessingova je enajsta ženska, ki je prejela najbolj zaželeno nagrado za literaturo na svetu. Avtoričin obsežni opus, v katerem najpomembnejše mesto sicer zaseda Zlata beležnica, je pogosto prevevala njena izkušnja odraščanja v Rodeziji, današnjem Zimbabveju.