Omenjeni vladni uslužbenci so spregovorili pod pogojem anonimnosti, saj gre za zaupno informacijo. Ob tem sicer še vedno ni znano, pred koliko časa in zaradi česa je satelit izgubil pogon.

"Pristojne vladne agencije nadzirajo situacijo," je v odzivu na omenjene informacije povedal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe. "Številni sateliti so v preteklih letih zapustili orbito in padli brez povzročanja škode. Proučujemo vse možnosti za ublažitev vsakršne morebitne škode, ki bi jo lahko povzročil satelit," je še dejal.

Omenjeni satelit po pojasnilih neimenovanega vira vsebuje hidrazin, raketno gorivo, ki je strupena tekočina in lahko škodi vsakomur, ki pride v stik z njo.

Varnostni analitik John Pike sicer opozarja, da bi lahko nenadzorovana vrnitev vohunskega satelita, katerih padec običajno pod nadzorom usmerijo v morje, privedla do razkritja ameriških skrivnosti. Po njegovih ocenah padajoči satelit tehta okoli 9000 kilogramov in bi ustvaril približno desetkrat manj razbitin, kot jih je bilo leta 2003 ob nesreči ameriškega vesoljskega raketoplana Columbia.