Vlada ga je včeraj razrešila s položaja, na njegovo mesto pa je imenovala dosedanjo generalno direktorico direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Romano Tomc. Štrovs pravi, da ostaja na ministrstvu, a bo funkcionarski položaj zamenjal za uradniškega, ki ga je opravljal na ministrstvu že 30 let.

Usodne so bile okoliščine

Štrovs je razočaran, da ga je izjava o upokojencih in matildi pretekli teden privedla v brezizhoden položaj. "To je bilo tako mimogrede rečeno, v prostem pogovoru," je dejal Štrovs.

"Njegov odstop je dokaz, da se bo moral na ministrstvu odnos do starejših spremeniti," je bila prepričana predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak. Poleg vsebine izjave je bil po njenem usoden čas, v katerem jo je zdaj že nekdanji državni sekretar izrekel. "Če bi bili upokojenci zadovoljni, bi se smejali. Ker so v stiski, je izjava izpadla grozno."

Glede na to, da njegovo opravičilo ni bilo dovolj, bo Štrovsov odstop razbremenil ministrico Cotmanovo odgovornosti, ki ji jo je nakopal Štrovs, je bil prepričan predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Vseeno je opozoril, da je imel Štrovs s sindikati ves čas "normalen dialog".

Na Štrovsov položaj nekdanja "delodajalka"

Tako Semolič kot Kožuh-Novakova sta priznala, da je Štrovs velik strokovnjak na pokojninskem področju. To je med pomembnejšimi projekti, pri katerih je sodeloval (sicer pravi, da je bil po svoji funkciji "zraven pri vseh zakonih"), izpostavil tudi sam. "Pokojnine sem spravil v stik s plačami," je poudaril Štrovs.

Štrovsova naslednica Romana Tomc je bila pred prihodom na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kjer je bila doslej generalna direktorica direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela, zaposlena na delodajalski strani (GZS in ZDS). "To, da je bila včasih nasproti nas, nas ne bo obremenjevalo," je bil o nadaljnjem dialogu z ministrstvom prepričan Semolič.