V pismu producent Arsmedia sprašuje upravo Filmskega sklada, ali bo ta nenapisano "pravilo", po katerem ima dobitnik nagrade za najboljši film na Festivalu slovenskega filma avtomatično zagotovljeno subvencijo sklada za projekt v naslednjem letu po tem "pravilu" je bil v lanski program uvrščen en projekt upoštevala tudi pri dobitnikih nagrad za najboljši film in najboljšo režijo na 10. Festivalu slovenskega filma?

Vaša trditev, da se program Filmskega sklada za leto 2007 še ni začel uresničevati, ne drži. Program se je začel uresničevati lansko leto, in to že mesec dni po tistem, ko sem 8. septembra 2007 prevzel vodenje FS. Kot dodatna informacija: Filmski studio Viba film je do maja povsem zaseden. Prav tako pa bo do 8. februarja znan in prepričan sem, da kmalu zatem tudi potrjen program dela za leto 2008. Že sedaj pa vam lahko zatrdim, da bo v programu za leto 2008 najmanj 5 celovečernih filmov, najmanj ena koprodukcija in najmanj trije kratki filmi. Tako bo Filmski studio Viba film do konca leta povsem zaseden, prav tako pa še vse tja do sredine leta 2009. Obe koprodukciji, ki ju je sklad sofinanciral leta 2007, sta tik pred dokončanjem, splošno znano pa je, in tudi izhaja iz sklenjenih pogodbenih obveznosti, da so v realizaciji tudi drugi projekti: Vdih, Osebna prtljaga, Prehod... Na Filmskem skladu trenutno poteka javni poziv za realizacijo 2008, na podlagi katerega bo narejen izbor projektov (tako imenovani filmski del programa FS) za leto 2008. Dobitnika nagrad na 10. Festivalu slovenskega filma Marko Naberšnik in Miran Zupanič kot režiserja nista udeležena v prijavah na ta poziv, izjemno sofinanciranje na podlagi 4. člena splošnih pravil poslovanja (SPP) pa je možno le, če so kumulativno izpolnjeni vsi pogoji po teh pravilih. Za kakršno koli financiranje FS je potrebna vloga, ki jo sklad obravnava - vloge oziroma projekta Naberšnika ali Zupaniča Filmski sklad ni prejel. Vaša trditev, da je bilo sprejeto neko ad hoc "pravilo", po katerem je režiser oziroma producent zmagovalnega filma na festivalu slovenskega filma avtomatično upravičen do sredstev FS za projekt v naslednjem letu, ne drži. Vsaka vloga se namreč obravnava in ovrednoti posebej. Odkar vodim FS, smo se vedno ravnali v skladu z zakonom in po pravilih, ki jih narekujejo SPP. Tudi nadzorni svet FS ni nikoli sprejel kakšnega obvezujočega sklepa, s katerim bi naložil upravi takšno ravnanje, res pa je, da so v nadzornem svetu potekale razprave, kakšen vpliv in pomen ima zmaga na Festivalu slovenskega filma. Nekoga, ki je nagrajen, zagotovo ne gre ovirati, ampak spodbujati v smeri nadaljnjega ustvarjanja. To se je dogajalo že prej, ne smemo pa pozabiti, da je Janez Lapajne dvakratni nagrajenec festivala slovenskega filma (Šelestenje, Kratki stiki).

Kako pa komentirate kazensko ovadbo, ki jo je zoper vas in Staneta Malčiča na okrožno javno tožilstvo vložilo vložilo Gospodarsko interesno združenje filmskih producentov Slovenije?

Vsebine kazenske ovadbe ne poznam, razen kolikor se je o njej nakazovalo v vašem časopisu. Po informacijah ovadbe ni vložil GIZ, ampak posamezni člani GIZ (po mojih informacijah le trije), predvsem tisti, ki nimajo izpolnjenih pogodbenih obveznosti do ministrstva za kulturo in/ali Filmskega sklada ali pa so bile pravice in obveznosti določene v nasprotju s predpisi.

Tudi Filmski sklad je proti nekaterim producentom že pred časom vložil kazensko ovadbo ali sprožil druge ustrezne postopke. Kot član ministrove ekspertne komisije za film in medije ste bili o nekaterih perečih zadevah, vezanih na film in medije, seznanjeni (in poučeni) na zadnji seji omenjene komisije, ki je bila konec decembra. Vaša dolžnost je, da kot novinar, preden napišete članek o filmskem dogajanju v Sloveniji, preučite zakone, ki v državi veljajo, ali pa si vsaj preberete splošne pogoje poslovanja FS. Tam boste dobili odgovor na vaše zavajajoče pisanje in trditve.