Po preučitvi predloga uprave, ki so ga prejeli včeraj popoldne, so bili žerjavisti in luški železničarji jezni. "Predlog nekaterih naših stavkovnih zahtev sploh ni vseboval," pravi pooblaščenec sindikata žerjavistov Karl Filipčič. Žerjaviste je po Filipčičevih besedah najbolj razburilo to, da uprava Luke Koper v predlogu sploh ni omenila možnosti, da bi se jih poslej uvrstilo v višji plačilni razred.

Sindikat žerjavistov je ob napovedi stavke minuli teden med drugim zahteval ustrezno razporeditev dela in plačilo nadur, 30-odstotno povišanje plač za vse zaposlene v Luki Koper in dodatno zvišanje delovnega mesta žerjavistov iz sedmega v deseti plačilni razred. To je bilo za Luko Koper nesprejemljivo, vendar so pogajanja še do včeraj zjutraj kazala v smer, da se bo kompromis vendarle našel. "Pripravljeni smo bili popustiti. Pristali smo, da se plača za vse zaposlene zviša le za sedem odstotkov. Pripravljeni smo bili tudi na to, da sprejmemo uvrstitev žerjavistov v deveti plačilni razred. Pa nam je uprava ob 14. uri poslala popolnoma nesprejemljiv predlog," se je včeraj popoldne jezil Filipčič. Zato so že uredili vse potrebno, da se danes stavka lahko začne. Trajala naj bi od 9. do 22. ure, ponoči pa bi delo potekalo normalno.

Če bodo žerjavisti danes res stavkali, bo to precej hud udarec za Luko Koper, saj bo pretovor skoraj povsem obstal. Ob tem pa so nekateri pomorski agentje nejevoljni, ker jih Luka Koper nič ne obvešča. Pravijo, da bi v primeru stavke morda svoje ladje preusmerili v bližnji pristanišči Trst ali Reko. V Luki Koper dogodkov včeraj niso želeli komentirati, ker so pogajanja še potekala. Neuradno pa je bilo slišati, da žerjavisti morda ne bodo vztrajali pri zvišanju plačilnega razreda in da bodo pristali na drugo obliko zvišanja svojih plač. V tem primeru stavke danes ne bo.

tatjana.tanackovic@dnevnik.si