Organi reprezentativnih sindikatov javnega sektorja se bodo do napovedi opredelili do 16. januarja. Če se bo večina sindikatov odločila za stavko, se bo pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov tega dne preimenovala v stavkovni odbor reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, je v izjavi za javnost zapisal vodja pogajalske skupine sindikatov JS Doro Hvalica.

"Zahtevamo uresničitev dogovora, ki je bil tudi temeljni pogoj za parafiranje kolektivne pogodbe javnega sektorja," je zapisal Hvalica. Pri tem je izpostavil zahtevo po takojšnji izpolnitvi vladne obveze o višini in načinu splošne uskladitve plač in višini sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta naj bi zagotavljala zvišanje izhodiščne plače s 1. januarjem 2008 za razliko med predvideno in ugotovljeno inflacijo od decembra 2006 do decembra 2007.

Sindikati javnega sektorja zahtevajo tudi uveljavitev določil zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter kolektivne pogodbe javnega sektorja in aneksov oz. kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev s 1. januarjem 2008. To zahtevajo ne glede na to, kdaj bodo ustvarjeni tudi formalni pogoji zanje.

Med drugim so za stavko krive tudi podražitve. Oglejte si Semoličev komentar dviga cen v minulem letu.