"Slovenskemu narodu je treba povedati, kaj bi se zgodilo, če ne bi bilo partizanskega odpora," je na slovesnosti dejal minister za obrambo Karl Erjavec. "Danes ne bi bilo Slovencev, niti slovenske države, če Slovenci ne bi bili trdoživi in uporniški ter če ne bi imeli radi svoje domovine," je poudaril minister.

Poboj partizanov Pohorskega bataljona je ena najbolj tragičnih zgodb iz narodno osvobodilne vojne, je dejal Erjavec. "To je dokaz slovenskega uporništva, ljubezni slovenskega človeka do domovine," je poudaril minister. Obenem je izpostavil, da so bili načrti nasprotnikov v drugi svetovni vojni znani - narediti našo deželo zopet nemško. "To bi pomenilo, da bi med drugo svetovno vojno Nemci Slovence iztrebili, izselili in tako seveda tudi Štajerska ne bi bila več slovenska," je dejal.

"Ti borci in borke so imeli toliko ljubezni in domoljubja, da so se temu uprli," je poudaril minister. "Če se partizanski odpor ne bi zgodil, danes verjetno ne bi uživali sadov slovenske samostojnosti in slovenske državnosti," je še menil Erjavec, ki je na današnji spominski slovesnosti položil venec v imenu predsednika RS Danila Türka in ministrstva za obrambo. Na slovesnosti, ki se je je udeležilo okrog 400 ljudi, je bil minister za obrambo tudi osrednji govorec.