Towra se je pred meseci preimenovala iz luksemburške družbe Michanne, ki je v preteklosti pomagala pri prevzemu holdingov Maksima in Vipa ter Kompasa MTS, pred časom pa je bila tudi pomembnejša lastnica borzne hiše Medvešek Pušnik. Po naših informacijah Towro posredno lastniško obvladuje predsednik uprave Medvešek Pušnika Bogdan Pušnik, ki pa kakršnokoli povezavo zanika. "S transakcijo nisem seznanjen in zakaj bi tudi bil. Očitno se je uprava Towre odločila, kot se je," je bil kratek Pušnik. Towro sicer zastopa častni konzul Slovenije v Luksemburgu Franc Dreu.

CPM se je, kot smo že poročali, šele v začetku decembra vpisal med lastnike Laškega, ko mu je 17,8-odstotni delež prodal Center Naložbe. Koliko je Towra odštela za paket delnic, ni znano, po trenutnem borznem tečaju pa bi bil posel vreden preko 37 milijonov evrov. Nakup deleža v Laškem ni Towrin prvi "izlet" v lastništvo pivovarskega holdinga. Spomladi je namreč - takrat še kot družba Michanne - pospešeno kopičila delnice Pivovarne Laško, nato pa je njen delež po ceni okoli 90 evrov za delnico romal k Pivovarni Laško prijateljskim družbam.

Družbe blizu prvega pivovarja Boška Šrota po zadnjih podatkih skupaj s svojim novim "zaveznikom" obvladujejo že več kot polovico lastništva Pivovarne Laško. Pred meseci je borzna hiša Medvešek Pušnik povpraševala tudi po delnicah Radenske, Pivovarne Union in Fructala, ki sodijo v skupino Pivovarna Laško. Ko se je Medvešek Pušnik začel krepiti v omenjenih družbah, so se sicer pojavljala namigovanja, da deluje proti Šrotovim interesom, vendar zadnje dogajanje nakazuje, da deleže začasno hrani za Pivovarno Laško. Vzporednice je mogoče potegniti tudi pri Centru Naložbah, saj Medvešek že dlje časa povprašuje po njegovih delnicah in je za družbo Kolonel drugi največji lastnik Centra Naložb.

matjaz.polanic@dnevnik.si