Iz Luke so namreč sporočili, da so na podlagi začasne odredbe okrožnega sodišča v Kopru umaknili zahtevo za razširitev kotacije z "novimi" navadnimi delnicami, ki so jo poslali na Ljubljansko borzo. Sodišče je tako ugodilo predlogu delničarjev KD Investments, ki ga vodi Peter Groznik, in Primorskih skladov, ki so zoper sklepe julijske skupščine Luke vložili izpodbojno tožbo.

Za zdaj še ni znano, kakšen bo dejanski učinek začasne odredbe. Eden od neimenovanih pravnih strokovnjakov nam je namreč včeraj potrdil, da ta ne more veljati, če je sklep o preoblikovanju delnic že vpisan v sodni register. V Luki so potrdili, da so spremembe statuta, med katere sodi tudi preoblikovanje delnic, že 24. julija vpisali na pristojnem registrskem sodišču, zahtevo za razširitev kotacije pa so na Ljubljansko borzo vložili 12. decembra. Odgovor na vprašanje, ali lahko sodišče prepreči dejansko izvršitev sklepov, ki so že pet mesecev vpisani v register, bomo skušali najti danes.

Gre sicer za drugo sodno zmago KD Investments in Primorskih skladov v Luki Koper. Kot smo že poročali, je koprsko sodišče pred dobrim mesecem dni ugodilo njunemu predlogu in prekinilo postopek vpisa novoimenovanih nadzornikov (Marjana Bezjaka in Olge Franca) v sodni register. Kljub temu ta ukrep ni vplival na njuno delo v nadzornem svetu. Po zakonodaji namreč nadzorniki začnejo mandat z dnem imenovanja na skupščini, vpis v sodni register pa je pri tem po mnenju pravnih strokovnjakov zgolj deklarativne narave. Ob tem velja spomniti, da so v KD Investments že pred skupščino nasprotovali pretvorbi delnic, po kateri bi se njihov relativni vpliv v Luki zmanjšal na račun države, ki bi imela po novem v lasti 51 odstotkov navadnih delnic, s čimer bi bila upravičena tudi do višjih dividend.

primoz.cirman@dnevnik.si