Zanj velja kot primerljiv najmanj tridesetleten podatkovni niz. Še posebno je bil letošnji hlad bistveno drugačen od prejšnje jesenske toplote, saj smo imeli lani opravka z izjemno toplim jesenskim trimesečjem. Tudi novembra so bile temperature v večjem delu Slovenije pod dolgoletnim povprečjem razen na območju Ljubljanske kotline, kjer je, na veliko veselje mnogih "domorodcev", primanjkovalo megle.

Prav tu je bilo novembra tudi precej več sonca kot običajno, po uradnih podatkih (ARSO) kar za 60 odstotkov, prav zato pa je bilo nekoliko topleje. Malce prehladno je bilo predvsem v vzpetem svetu severozahodne Slovenije. Padavinsko je bil minuli mesec precej podhranjen, česar pa mu ne zamerimo, saj sta bila prva dva z močo kar spodobno založena.

Piškotna večerna zarja

Če odmislimo območja septembrskih poplav, bomo povsod drugod letošnjo meteorološko jesen ohranili v lepem spominu. Sicer pod letošnjo jesen še ne smemo potegniti črte, astronomska bo vztrajala vse do zimskega sončevega obrata, ki bo letos tik pred božičem, natančneje v nedeljo, 23. decembra, zjutraj, ko se bo "obesila noč". Pred nami so dejansko še temnejši dnevi, vsaj za tiste, ki gledajo večinoma v nebo. Resnici na ljubo je v teh dneh vse več takih, ki jim pogled ne nese kaj dlje od luči, namenjenih prednovoletnemu osvetljevanju mest, trgov in vasi.

Sneženje v začetku tega tedna nas je obdarovalo vsaj z malce bolj zimsko podobo sredogorskih pokrajin. Konec tedna, ki bo v znamenju nove padavinske pošiljke, naj bi se omenjena podoba spustila še nekoliko niže oziroma v dna višje ležečih dolin. Če ste po zadnjih padavinah morda ujeli neponovljivo večerno zarjo, potem že veste, kaj se je dogajalo na rdečem zahodu. Nobena fizikalna razlaga ne zdrži edine pravilne, namreč, da je Miklavž pekel piškote, s čimer je nedvoumno napovedal svoj jutrišnji prihod.

Snežna čakalnica

Kaj bo pustil vsem pridnim otrokom v nogavicah in drugi "embalaži", pa je že drugo vprašanje. Nekdaj je bilo to predvsem sadje v vseh pojavnih oblikah in nekaj sladkarij, danes pa trgovci že celo Miklavža in njegovo spremstvo spravljajo v velike skušnjave. Pač, vse v skladu s potrošniško naravnano miselnostjo, da lahko materialna "kultura" nadomesti duhovno in socialno. Morda so prav vremenski "izdelki" ena zadnjih trgovskih niš, ki še ni zapolnjena.

Seveda lahko že delate vremenske poskuse, se zavarujete pred slabim vremenom (pri zavarovalnici in z dežnikom....) in merite vreme za domačo hišo. Na vreme po željah "gledalcev in poslušalcev" pa za zdaj še ne morete računati, čeprav po vsej verjetnosti tudi to ni več prav daleč. Ampak, če kaj, je vsako leto zanimiva prav snežna uganka oziroma pričakovanje snega.

Za vzorec smo ga imeli že minuli mesec, trepetali zanj pa bomo še vse do božiča. Čeprav smo v času najkrajših dni, vsaj kar zadeva njihovo svetlo polovico, je morda prav decembra uprtih v nebo toliko oči, kot noben drug mesec v letu. In to ne le v pričakovanju dobrih, bradatih mož, temveč tudi v upanju na dolgo pričakovani ples snežink.