Pohvalil proračuna

Ocenil je tudi proračuna za leti 2008 in 2009, ki se mu zdita dobra in kažeta na dobro delo zdajšnje vlade koalicije. Po Tankovih besedah ima "navidezen spor", ki je nastal med Šrotom in Pahorjem, tri cilje: "S sporom se želi SD na videz znebiti svojih povezav s tajkuni, skuša se zakriti dejstvo, da SD obvladuje medije, hkrati pa se skuša utrditi videz o sredinskosti in spravljivosti Boruta Pahorja."

Kot eno izmed večjih težav, ki naj bi najbolj botrovala temu, da sta Šrot in Pahor "zaigrala" spor, je Tanko ocenil domnevno dejstvo, da naj bi povezave med SD in mediji v javnosti postale preveč očitne. "Dokler so se zapisi o tem, da Šrot in SD obvladujeta večji del slovenskih medijev pojavljali v nizko-nakladnih medijih, to ni bil problem, tisti trenutek, ko pa se je ta povezava dvignila na nacionalno raven, pa je nastala težava," je ocenil Tanko. Po njegovih besedah se zdaj SD "kot bumerang vračajo vse laži, ki so jih zapisali v oceno stanja v medijskem prostoru: "Ni namreč vlada tista, ki obvladuje slovenski medijski prostor, ampak je dejansko SD tista, ki obvladuje njegov velik del."

Na koncu je vodja poslanske skupine SDS vendarle dopustil možnost, da spor med Šrotom in Pahorjem ni zaigran: "Če je spor resničen, potem bodo Delo in Večer in ostale edicije, ki jih izdajata ti dve hiši, imele enak odnos tako do SDS kot do SD. Da se to preveri, bo dovolj že pogledati prispevke, komentarje, naslove in poudarke, ki bodo objavljeni v omenjenih medijih. Iz njih bo razvidno, v kolikšni meri je spor resničen," je dejal Tanko.

Dobre gospodarske razmere v Sloveniji

Proračuna za leti 2008 in 2009, ki sta bila v sredo sprejeta v državnem zboru, sta po mnenju vodje poslanske skupine SDS odraz dobrih gospodarskih razmer v državi, visoke gospodarske rasti in izboljšanja razmer na trgu dela. Temelje za tako dobra proračuna Tanko vidi v visoki gospodarski rasti, "ki je delno spodbujena z rastjo na zunanjih trgih", še bolj pa v "izpeljanih davčnih, administrativnih in drugih reformah": "Proračuna sta dokaz, da so se reforme izplačale, kar se kaže predvsem v tem, da so prilivi v proračun nominalno večji in to kljub temu, da so davčne obremenitve davčnih zavezancev in gospodarstva nižje. To kaže, da na eni strani raste standard, na drugi strani pa na to, da se učinkovitost slovenskega gospodarstva izboljšuje."

Po njegovih besedah je zdaj tudi jasno, da so se vsi tisti, ki so trdili, da sta proračuna slaba, nerazvojna in nevarčevalna, motili: "Na splošno je bilo opaziti, da vsi tisti, ki so kritizirali proračuna, istočasno niso predlagali ničesar, da bi izboljšali tisto, kar so kritizirali. Poslanci SD so recimo kritizirali primanjkljaj, istočasno pa niso predložili nobenega dopolnila, kako ga znižati." Tu se je tako po Tankovih besedah ponovno pokazalo, da obstajajo velike razlike med besedami in dejanji. "Eno je namreč nekomu nekaj predlagati in priporočiti, drugo pa dejansko podati konkreten predlog, ki bi prinesel dejansko spremembo," je dejal.