Včeraj so namreč z ministrstva za notranje zadeve sporočili, da so varnostni službi Vip varovanje začasno odvzeli licenco za varovanje javnih zbiranj. Varnostna služba tako od 5. decembra ne bo več smela opravljati takšnih varovanj, začasni odvzem pa bo veljal do 5. marca prihodnjega leta.

Ministrstvo je v postopku ugotovilo, da je družba Vip varovanje zaposlovala osebe, ki niso izpolnjevale predpisanih pogojev za opravljanje varovanja, s čimer je kršila veljavni zakon o zasebnem varovanju. Za nekatere kršitve so družbo pristojne službe že pravnomočno kaznovale, medtem ko so nekateri postopki še vedno v teku.

Odločitev ministrstva, da odvzem licence začne veljati šele v začetku decembra, je posledica dejstva, da mora podjetje Vip varovanje za čas trajanja odvzema prekiniti pogodbe o varovanju s svojimi približno 35 naročniki. Tako bodo imele njihove stranke dovolj časa, da sklenejo nove pogodbe z drugo družbo za varovanje. Za komentar odvzema smo se obrnili tudi na direktorja Vip varovanja Danijela Praštala, vendar se na naše telefonske klice ni odzval. Je pa za Dnevnik spregovoril Ingo Paš, sekretar Zbornice za zasebno varovanje. "Velika škoda je, da se odvzem ni zgodil že prej," meni Paš in dodaja, da omenjene odločbe zbornica še ni prejela. "Se pa z odvzemom vsekakor strinjamo," še pravi Paš.

Tragedija pred Globalom, v katero so bili domnevno vpleteni varnostniki Vip varovanja, je dvignila veliko prahu, po njej pa so se vendarle zganili tudi pristojni organi, ki so pripravili predlog novega zakona o zasebnem varovanju. Ta je že prestal parlamentarno proceduro, saj je zanj glasovalo 42, proti pa 6 poslancev.