Potrditev 27 priporočil

Najprej so poslanci glasovali o noveli zakona o izvajanju carinskih predpisov, o kateri je državni zbor danes opravili drugo obravnavo. Ker v drugi obravnavi na dopolnjen predlog novele zakona ni bilo vloženo nobeno dopolnilo je državni zbor na glasovanju prešel neposredno na končno odločanje o zakonu in ga potrdil.

V nadaljevanju so poslanci glasovali o posameznih dopolnilih k 27 priporočilom, ki jih je ob obravnavi poročila varuha vladi podal državni zbor, nato pa so odločali še o samih priporočilih. Vseh 27 so potrdili. Med pomembnejšimi dopolnili k priporočilom poslancev SD so sicer sprejeli dopolnilo, po kateri državni zbor vladi predlaga, naj zagotovi, da bodo delodajalci izpolnjevali svoje obveznosti za plačilo prispevkov pri njih zaposlenih delavcev.

Po glasovanju o poročilih so poslanci prešli na glasovanje o zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, o kateri je državni zbor danes opravil drugo obravnavo. Ker v drugi obravnavi na dopolnjen predlog novele zakona ni bilo vloženo nobeno dopolnilo, je državni zbor prešel neposredno na končno odločanje o zakonu in zakon potrdil.

Glasovanje o mednarodnih dokumentih

Čisto na koncu so poslanci prešli še na glasovanje o treh mednarodnih dokumentih - sporazumu med vlado republike Slovenije in vlado republike Makedonije o meddržavnih posvojitvah; sporazumu med vlado republike Slovenije in Izraelom o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj; ter mednarodni konvenciji proti uporabi nedovoljenih snovi - in noveli zakona o pravniškem izpitu. Vse štiri dokumente so potrdili.

Med današnjo razpravo o poročilu varuha je sicer varuhinja Zdenka Čebašek Travnik izrazila zadovoljstvo nad današnjo razpravo, saj je po njenih navedbah pokazala, da dajejo poslanci varovanju človekovih pravic velik pomen. Poudarila je tudi, da so vsi na isti strani, zato je smiselno, da delujejo usklajeno. Sekretar na pravosodnem ministrstvu Robert Marolt je medtem opozoril, da so bile od časa nastanka poročila varuha do zdaj nekatere zadeve, ki jih izpostavlja poročilo, že sanirane, dodatno pa namerava vlada v ta namen sprejeti še nekaj dodatnih ukrepov. Ob tem je omenil pripravo več zakonov, ki bodo urejali področja človekovih pravic.