Satelit je bil v vesolje izstreljen iz Francije ob 19.06 po tamkajšnjem lokalnem času. V vesolje ga je poneslo transportno vozilo Ariane 5. Tokratni poizkus je bil že tretji, saj se je pri prvih dveh zalomilo pri vzletu plovila.

V naslednjih nekaj mesecih se bo 5B satelit ustavil nekje nad Indijskim oceanom in pričel z uravnavanjem informacij britanske vojske. Projekt, ki je stal 5 milijard evrov, je do sedaj največja tovrstna britanska poteza. Znanstveniki predvidevajo, da bo naprava oddajala najmanj do leta 2020.

Satelit Skynet se je od vodilnega plovila Ariane ločilo po 27 minutah leta. Plovilo bo potrebovalo 20 dni manevriranja, dokler ne bo zavzelo geostrateški položaj. Skynet 5B se bo nato združil z vesoljsko postajo, ki je bila izstreljena marca. Skupaj bosta napravi omogočali pokrivanje celotnega Zemljinega področja. Predvsem bosta pripomogla pri hitrejšem posredovanju inforamcij med kontrolnimi centri. Nov satelit deluje kar dvakrat hitreje kot njegov predhodnik Skynet 4.

Sistem je izpopolnjen z najmodernejšimi varovali, ki preprečujejo kakršno koli neželeno vmešavanje v sistem naprave. Satelitov predhodnik 5A se je že pustila velik pečat pri nadzoru Talibanov v vojni v Iraku in Afganistanu, pojasnjuje britansko obrambno ministrstvo.

Nov sistem je bil financiran iz državnega proračuna, s pomočjo podjetja Paradigm Secure Communications. Predstavnik omenjenega podjetja je povedal: „Današnja tehnologija v vesolju je izjemno napredna. Najnovejša pridobitev britanske vojske je prvovrsten satelit, ki bo britanskim vojakom omogočil učinkovito in bolj varno vojskovanje po celem svetu.“