Türk je povedal, da je bil v omenjenem času v Ženevi kot ekspert OZN član Podkomisije za preprečevanje diskriminacije in zaščito manjšin, člani omenjene komisije pa so bili takrat in tudi danes neodvisni strokovnjaki, plačani s strani OZN. Zelo jasno je poudaril tudi to, da je takrat delal za Slovenijo, zato ne razume neprofesionalnega odnosa zunanjega ministrstva, ki je podalo nekompetentno in neresnično trditev.

Türk: MZZ se ne bi smel vmešavati v kampanjo

"Vse kaže, da se je nekomu v želji, da bi na predsedniških volitvah zmagal Alojz Peterle, zameglil razum. Od zunanjega ministrstva je nekorektno, da posega v predvolilno tekmo, še posebej, ker sem v tistem času užival popolno zaupanje tega istega ministrstva in zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je tudi zdaj na tem položaju. Konec koncev sem bil pozneje imenovan za veleposlanika Republike Slovenije v OZN," je povedal predsedniški kandidat in pojasnil, da je bil član omenjene podkomisije do leta 1992, ko mu je potekel mandat.

"Javno mnenje je prepričljivo na moji strani"

Danilo Türk je še pozval zunanje ministrstvo, naj preneha z vmešavanjem v kampanjo, saj to ne bo veliko pomagalo spremeniti javnega mnenja, ki je trenutno po njegovih besedah prepričljivo na njegovi strani.