Pakistanska vlada je danes zatrdila, da bi volitve lahko preložili, vendar po besedah namestnika pakistanskega ministra za informiranje Tarika Azima "v tem trenutku nič ni gotovo".

Pakistanski politični vrh obljublja volitve

"Volitve bodo potekale, vendar bi datume lahko 'prilagodili' zaradi izrednih razmer v državi," je še povedal Azim.

Pakistanski premier Šaukat Aziz pa je pojasnil, da parlament lahko v času, ko veljajo izredne razmere, preloži volitve do enega leta. Ob tem je dodal, da vlada takšne odločitve še ni sprejela in o njej še razpravlja.

Kot je še dejal pakistanski premier, so, odkar veljajo izredne razmere, aretirali do 500 ljudi po vsem Pakistanu. Po Azizovih besedah so bile aretacije v sklopu preventivnih ukrepov po uveljavitvi Mušarafove odločitve.

Butova od Mušarafa zahteva svobodne volitve

Dogajanje je komentirala tudi nekdanja pakistanska premierka Benazir Buto, ki je Mušarafovo razglasitev izrednih razmer označila za poskus uvedbe vojaške oblasti, pri čemer pa ni izključila možnosti delitve oblasti. "Vse je odvisno od tega, ali bo general Mušaraf takoj obnovil ustavo in oblikoval neodvisno volilno komisijo, ki bo pripravila pravične, svobodne in nepristranske volitve," je dodala v pogovoru za britanski BBC.

Pakistanske opozicijske stranke so medtem za v ponedeljek napovedale množične proteste zaradi razglasitve izrednih razmer v državi, za kar se je v soboto odločil pakistanski predsednik. Protestniki naj bi pozvali Mušarafa k ponovnemu spoštovanju ustave in k razpisu parlamentarnih volitev, ki bi jih nadzorovala neodvisna volilna komisija. 

Mušaraf ukazal aretirati vodje pakistanske opozicije

Razmere v Pakistanu se zaostrujejo, potem ko se je pakistanski predsednik Pervez Mušaraf včeraj odločil uvesti izredne razmere. Pakistanske oblasti so tako danes aretirale več članov opozicije.

Med njimi so v mestu Multan aretirale glavnega voditelja opozicije Džaveda Hašmija, predsednika stranke nekdanjega premiera Navaza Šarifa in še deset njegovih sodelavcev. Policija je prijela tudi deset odvetnikov.

Mušaraf je v soboto razglasil izredne razmere pred ključno razsodbo vrhovnega sodišča o zakonitosti njegove zmage na predsedniških volitvah 6. oktobra, pa tudi v času, ko v državi narašča nasilje islamskih skrajnežev. V več mestih so blokirali oddajanje zasebnih televizijskih postaj, v prestolnici Islamabad pa tudi telefonske povezave. Paravojaške enote in policija so obkolile poslopje vrhovnega sodišča, Mušaraf pa je tudi imenoval njegovega novega vodjo.