"Ana Konjar je prišla v porodnišnico Postojna 21. oktobra ob 2. uri z nerednimi popadki. V porodno sobo je bila sprejeta ob 4. uri po poprejšnji pripravi na porod. Zaradi maternalne indikacije smo se odločili za dokončanje poroda z urgentim carskim rezom. Rodila je zdravega dečka. Dopoldne so se začeli pojavljati zapleti, ki so porodničino stanje tako poslabšali, da smo se ob 17. uri po dogovoru z nadzornim dežurnim ginekologom in anesteziologom Univerzitetne ginekološke klinike v Ljubljani odločili za premestitev v Klinični center Ljubljana," je dogodek opisala zdravnica Alenka Pleško Mlakar, direktorica postojnske porodnišnice.

Povedala je, da porodničino smrt obžalujejo in svojcem izrekajo najgloblje sožalje. Zaradi tragične smrti mlade porodnice je v sredo v bolnišnici potekal izredni interni strokovni nadzor. "Po pregledu dokumentacije je bil sprejet sklep, da se sprejmejo dokončni sklepi po končani obdukcijski diagnozi, ki jo pričakujejo v 3 do 4 tednih," je povedala direktorica.

Kljub velikemu napredku medicine porodnice tudi v razvitem svetu še vedno umirajo. "Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje v svoji zadnji analizi za leto 2005, da znaša maternalna umrljivost v razvitem svetu devet na 100.000 živorojenih otrok," je sporočila zdravnica Barbara Mihevc Ponikvar z Inštituta za varovanje zdravja RS.

Pri nas je ta številka za obdobje od leta 2003 do 2005 znašala 9,4. V Sloveniji namreč zaradi nizkega števila rojstev (pri nas se rodi okoli 18.000 otrok na leto) za prikaze uporabljajo nekajletna povprečja. Po neuradnih podatkih Barbare Mihevc Ponikvar so od leta 2000 do konca leta 2005 zabeležili 18 primerov maternalne smrti - gre za ženske, ki so umrle med nosečnostjo in v 42 dneh po porodu (nesreče in naključni dogodki so pri tem izvzeti).

Barbara Mihevc Ponikvar pojasnjuje, da je smrtne primere nemogoče porazdeliti med posamezne porodnišnice, saj gre tudi za ženske, ki so umrle že med nosečnostjo ali pa denimo zaradi posledic poporodne depresije. "Krajevno pristojnost" bi bilo težko določiti tudi v primerih, ko zapleti nastanejo v eni od porodnišnic, porodnica pa nato umre v Kliničnem centru.