Prevladovala je zelenjava

Izmed 24 vrst obloženih kruhkov je strokovna komisija izbrala pet najboljših predlogov, te recepte pa bodo pozneje uporabili za pripravo »zdravih malic«, ki jih bodo ponudili dijakom na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad. Pet zmagovalcev je bilo pretežno sestavljeno iz zelenjave, med njimi pa so se znašli Zelenjavni sendvič iz bele štručke, skute, šalotke, kaper, kislih kumar, bučk, jajčevcev in zelene solate, Piščančji, pri katerem so lepinjo polnili piščančji file, paradižnikova omaka, origano, zelena solata in sveža kumara, ter sendvič Pečena zelenjava, ki je vseboval ciabatto, jajčevce, bučke, papriko, gorčico in peteršilj.

Slavil je še Vegi, narejen iz polnozrnate štručke, skute, hrena v kozarcu, vložene koruze, zelene solate in paradižnika, ter sendvič brez imena, ki so ga tvorili polnozrnata štručka, kuhan pršut, paradižnik, jogurt in korenje. Komisija je sendviče ocenila po merilih za zdravo prehranjevanje v skladu s priporočili iz Smernic za zdravo prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih ustanovah ter po senzoričnih merilih.

Izpuščanje obrokov 

S prireditvijo so po besedah Branke Đukić iz Zavoda za zdravstveno varstvo želeli vzpostaviti sodelovanje po načelu »mladi za mlade«, prav tako pa okrepiti osveščenost glede zdravega prehranjevanja v šolskem okolju in zunaj njega. »Prehranjevalne navade slovenskih mladostnikov so slabe, težave s povečano telesno težo in debelostjo postopoma počasi naraščajo. Zaužijejo premalo sadja in zelenjave, kompleksnih ogljikovih hidratov in prehranskih vlaknin, prepogosto posegajo po visoko procesiranih in visoko kaloričnih živilih, ki so bogata z maščobami in sladkorji ter močno osiromašeni hranilnih snovi,« je izpostavila Đukićeva.

»Za mlade je značilno, da izpuščajo dnevne obroke, predvsem zajtrk, zato je toliko pomembneje, da zaužijejo kakovostno šolsko malico. Zaradi tega smo pripravili festival zdravih sendvičev, ker je to najpogostejša izbira in najbolj priljubljena oblika šolske malice,« je pojasnila.

Osnovni namen projekta je, poleg osveščanja mladih o pomenu zdravega prehranjevanja, tudi aktivno vključiti dijake z njihovimi predlogi glede zdravih sendvičev. »Dijake smo poskusili spodbuditi, da začnejo ustvarjati, pri čemer nismo posegali v delo dijakov. Stopili smo iz ustaljenega programa, dijaki so bili navdušeni, kar pomeni, da se zavedajo da je treba nekaj ukreniti,« je pohvalil učitelj SŠGT in koordinator festivala Jure Munda.