Predsednik demokratske mladine Nikolaj Oblak Lukšičeva navodila študentom, naj spremljajo obnašanje duhovnikov in vernikov med predsedniškimi volitvami, povezuje z "znanimi prijemi, ki so jih uporabljali v polpretekli zgodovini z namenom vplivati ali celo ustrahovati slovenske državljane".

Še hujše so obtožbe poslanca SDS Jožeta Tanka, ki je v poznejši izjavi za javnost zapisal, da "gre za zlorabo visokošolskega prostora v politične namene, za prisilo študentov, da s prikritimi metodami opravljajo prisluhe osebam in pišejo poročila". Po njegovem je politično motivirano nadzorovanje civilne družbe hud udarec ustavnim pravicam, saj "je dr. Lukšič brez ustrezne pravne podlage odredil hud poseg v svobodo posameznikov".

V demokratski mladini so dr. Lukšiča zato pozvali, naj "preneha z nedopustno politično manipulacijo" in se odloči ali za akademsko ali politično kariero.

Dr. Lukšič pravi, da nekateri ne razlikujejo med politično in akademsko sfero, v kateri se ljudje šolajo in urijo svojo kritično misel. Takšno delo študentov že tri leta daje zelo pozitivne izkušnje, trdi nosilec predmeta politologija, saj povezujejo teoretične koncepte s praktičnim opazovanjem. "Doslej niso nikoli motili obreda, ogromno so se naučili, nihče pa od njih ne zahteva imen navzočih," pojasnjuje profesor FDV. Po njegovih besedah so cerkve v času volitev ene najbolj politično in emocionalno nabitih prizorišč.