Zbranim so spregovorili pobudnik postavitve doprsnega kipa ter pisec knjige o banu Natlačnu Mirko Kovač iz Lokavca pri Ajdovščini, Justin Stanovnik iz Nove zaveze in bivši generalni državni tožilec Anton Drobnič.

Govorniki so pred peščico domačinov, ki so se jim pridružili tudi sorodniki, prijatelji in banovi privrženci iz osrednje Slovenije, kar tekmovali, kdo bo izrekel več kritičnih (in tudi žaljivih) besed predvsem na račun predsednika slovenske borčevske organizacije Janeza Stanovnika, ki naj bi bil glavni krivec, da kipa niso postavili v Mančah. Okrcali so tudi Boruta Pahorja in liberalno demokracijo ter politikom, tistim, ki naj bi bili banovi nasledniki, še posebno pa poslanki SDS Evi Irgl, očitali, da so se ustrašili in odpovedali sodelovanje na spominskih slovesnostih. "Danes je črn dan za demokracijo, za človekove pravice v Sloveniji. Marko Natlačen ni pokleknil pred boljševiki, ne pred fašisti, niti pred komunisti. Zato je kolaborant. Kot pravi Janez Stanovnik, predsednik tistih, ki so nasledniki morilskih organizacij, ki zagovarjajo ta zločin, naj bi Natlačna obsodil narod. Sprašujem se: Kateri narod? Ali morda tisti, na katerega se sklicujejo komunisti, ki so dejali, da je narod partija?" je dejal Anton Drobnič in dodal, da imamo morda dobro vlado, vendar pa so razmere sramotne, da je svoboda zanje prišla po 45 letih, da se je obsodba škofa Rožmana po 61 letih sesula v prah.

"Morilec, oblečen v duhovnika, je ubil bana Natlačna. Tudi komunisti, preoblečeni v osvoboditelje slovenskega naroda, so zmagali nad Slovenci, ker so jim ljudje verjeli," je pripovedoval Justin Stanovnik. "Od leta 1941 je na slovenski zemlji nastalo na tisoče znamenj, ki so naredili to zemljo mučeniško. Otrokom in vnukom je treba povedati, da so odgovorni za to, kdo bo vladal Sloveniji in ali bo to država zločincev ali mučencev." Spominsko mašo v cerkvi na Logu je vodil župnik, dekan v pokoju, msgr. Franc Pivk, predstavnikov države in vipavske občine pa na slovesnosti ni bilo.