Gre za enega od ukrepov, usklajenih na ravni EU, ki jih je ta sprejela potem, ko je lani poleti New York Times razkril, da ZDA pridobivajo podatke o finančnih transakcijah Evropejcev iz sistema Swift.

Svetovalec informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič je pojasnil, da je evropska komisija zaradi varstva osebnih podatkov želela, da se zadeva primerno uredi, eden od ukrepov je tudi obveščanje potrošnikov. "Zdaj bomo ustrezno obveščanje komitentov na terenu tudi preverjali," je dodal.

Do katerih podatkov o plačilnih transakcijah komitentov v Sloveniji imajo dostop ameriški organi, konkretneje Ameriška zakladnica, ni natančno jasno, saj je dogovor med ZDA in belgijskim združenjem Swift iz leta 2002 tajen. Se pa po omrežju Swift pretakajo osebni podatki s plačilnega naloga, med drugim ime, priimek in naslov prebivališča nalogodajalca in prejemnika. "Načeloma lahko pridejo tudi do podatkov o plačilnih transakcijah v notranjem prometu in ne samo v mednarodnem, saj se v Sloveniji tudi te vršijo prek Swifta," je opomnil Tomšič. Do podatkov o transakcijskem računu komitenta po zagotovilih vodje pravne pisarne Združenja bank Slovenije Novice Novakovića nimajo dostopa.

Evropska komisija je od ZDA zahtevala zagotovila, da se bodo iz Swifta pridobljeni podatki uporabljali zgolj v boju proti terorizmu, da bodo imele do njih dostop le pooblaščene osebe in da bodo podatke hranili največ pet let. Komisija bo imenovala posebnega predstavnika, ki bo neodvisno nadzoroval ravnanje s podatki, Swift pa naj bi se pridružil sporazumu o varnem pristanu med ZDA in EU, katerega cilj je izboljšati varovanje podatkov v ZDA v skladu s strožjo ureditvijo v EU. Tomšič je dejal, da je Evropa ocenila, da so ti dogovori zadostni za zakonitost obdelave podatkov. V združenju Swift je 13 slovenskih bank in 23 drugih finančnih institucij, ki so lani poslale dobrih 5,3 milijona sporočil o finančnih transakcijah, približno toliko so jih tudi prejele. V združenju je prek 8100 finančnih institucij iz več kot 200 držav. Lani so prek njegovega omrežja opravili za 2,86 milijarde transakcij, v povprečju 11,4 milijona na dan.