Državljani naj varčno žarnico namestijo v prostoru, v katerem se največ zadržujejo.

Bon za žarnico bodo priložili računu za elektriko

V akciji Varčna sijalka v vsak dom sodelujejo Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor in Elektro Primorska. Odjemalcem bodo oktobra skupaj z računom za porabljeno električno energijo poslala bon, s katerim bodo lahko prevzeli po eno varčno žarnico znamke Osram z močjo 21 W, kar ustreza navadni žarnici z močjo 100 W. Kje in kako bo mogoče dobiti žarnico, bo določilo vsako elektro-distribucijsko podjetje posebej. Razdelili bodo 780.000 žarnic, je v imenu gospodarskega interesnega združenja distribucijskih podjetij povedal predsednik uprave Elektra Maribor Stanislav Vojsk.

Petkrat več elektike za svetlobo

Da je odločitev za zamenjavo klasičnih žarnic z varčnimi več kot pomembna in več kot potrebna, dokazuje podatek, da navadne žarnice le deset odstotkov porabljene električne energije porabijo za svetlobo, vse ostalo pa gre v toploto. Nasprotno varčna žarnica 50 odstotkov energije porabi za svetlobo, je ponazoril Koletnik. Varčna žarnica porabi kar petkrat manj energije kot navadna, njena življenjska doba pa je 8000 ur, kar ob povprečni porabi pomeni osem let.

Če bo varčna žarnica v vsakem gospodinjstvu gorela po štiri ure dnevno, to pomeni letni prihranek v višini 120 kilovatnih ur električne energije na gospodinjstvo oz. 90.000 gigavatnih ur za celotno državo. Za gospodinjstvo je to sicer majhen prihranek, vendar na ravni države zelo velik, je izračunal Vojsk.