Reševanje v gorah in drugod, kjer pomagajo gorski reševalci, je vse bolj zahtevno ali kot je slikovito povedal zdravnik Janez Gorjanc: "Včasih smo hodili peš, ponesrečence pa prenašali s pomočjo palic in vej, pomoč smo improvizirali. Danes je za nujno medicinsko pomoč potrebna sodobna oprema."

Predstojnik internega oddelka v bolnišnici Slovenj Gradec Davorin Benko je pojasnil, da se v majhni škatlici skriva čudež, ki obuja življenje. "Aparat prepoznava eno najnevarnejših srčnih bolezni in jo zna na enostaven način z enim samim sunkom električnega toka pozdraviti. To je dragocen pripomoček, če je dostopen in hitro uporabljen," pravi Benko.

Gorski reševalec in zdravnik Jurij Gorjanc pa je poudaril, da naj se ljudje ne prestrašijo, ko nekdo izgubi zavest, in naj nudijo pomoč. "Avtomatski defibrilator je narejen tako, da ga lahko uporabi vsakdo, ki nima medicinskega znanja in razume slovensko, saj ga aparat sam vodi skozi ves postopek," je povedal Gorjanc.

Pred tremi meseci je avtomatski defibrilator, nameščen v banki v Mežici, rešil življenje Ivanu Petovarju, ki pravi, da bi bil zanesljivo že na pokopališču, če ne bi bilo te naprave.

"Verjetnost preživetja se bistveno poveča, če z napravo, ki z električnim sunkom požene srce, pomagamo človeku. Zato je zelo pomembno, da so ti aparati javno dostopni," pravi Gorjanc in dodaja, da bi bilo zelo smiselno, če bi si ga privoščil vsak trgovski center, na podeželju pa vaške in krajevne skupnosti.